21 maart 2024

Boekje en handleiding TRIPS beschikbaar om te downloaden

Op een interactieve manier jongeren helpen om verslavingsgedrag te herkennen en vooruit te kijken naar kansen; dat is het doel van TRIPS, ontwikkeld door Brijder Jeugd, Youz Verslavingszorg en Redesigning Psychiatry. Na het winnen van de Herstelaward is het boekje voor jongeren en de handleiding voor behandelaren nu online te downloaden.

TRIPS helpt jongeren met verslavingsproblemen vanuit een nieuwe visie op terugval: geen terugvalpreventie, maar accepteren dat terugvallen bij het proces hoort. De focus ligt hierbij op het versterken van de veerkracht van jongeren en hun sociale netwerk. Dit project heeft onlangs de Herstelaward ontvangen tijdens de Landelijke Dag 2023 van Verslavingskunde Nederland.

Missies, passies en netwerken

Met het gewonnen geldbedrag kon het TRIPS-team aan de slag om voor de jongeren een visueel aantrekkelijk boekje te ontwerpen waar ze op een interactieve manier leren signalen te herkennen, te bespreken en op te schrijven en daarnaast ook vooruit te kijken naar waar kansen liggen om stappen vooruit te zetten. Ook worden de jongeren aangemoedigd om te onderzoeken waar ze energie van krijgen en hun missies, passies en ondersteunende netwerken in het boekje op te schrijven. Voor behandelaars is er een handleiding beschikbaar met uitleg over de werkwijze en hoe ze het boekje kunnen inzetten.

Enthousiaste reacties

In maart en april van 2023 is dit ontwerp getoetst in een pilot op een aantal locaties van Brijder Jeugd in Noord- en Zuid-Holland en bij Youz Verslavingszorg in Rotterdam. De pilot gaf hoopvolle resultaten. Voor de jongeren had het opschrijven van hun missies en passies, wat in eerste instantie klein en simpel lijkt, uiteindelijk veel impact. En ook behandelaren die niet bij de pilot betrokken waren, toonden veel interesse in de boekjes.

Het boekje voor jongeren en de handleiding voor behandelaars zijn te downloaden via onderstaande links.

Bekijk meer informatie over TRIPS via onderstaande video:

Geproduceerd door: Budde Productions

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten