Roken tijdens zwangerschap
Kinderen opvoeden
Kinderen opvoeden

Suzanne Bakker werkt bij Brijder met verslaafde ouders op de afdeling Ouder & Kind. Zij en haar collega's spreken ouders die zich aanmelden voor hulp bij verslaving. De gesprekken vinden plaats op verschillende vestigingen van Brijder. Opvoeden is al lastig, maar kan extra zwaar zijn als je niet lekker in je vel zit.
Een beter voorbeeld voor kinderen willen zijn
Het is de visie van Brijder dat we de beste hulp pas kunnen bieden als we je beter leren kennen:
- Wat is jouw gezinssituatie?
- Zijn er betrokken familieleden of vrienden?
- Wat is jouw motivatie om te stoppen met alcohol, drugs of gokken?
Suzanne: "Veel cliënten vertellen dat ze aan hun verslavingsprobleem willen werken vanwege hun partner of kinderen. Een beter voorbeeld voor hun kinderen willen zijn is voor veel ouders een belangrijke motivator."
Invloed van verslaving op kinderen
Soms vinden ouders dat hun verslaving geen of weinig invloed heeft op de thuissituatie, aldus Suzanne. "De verslaving is voor hen een op zichzelf staand probleem. Toch merken kinderen het als hun vader of moeder gespannen, snel boos, moe of somber is. Ze reageren hier dan ook bewust of onbewust op. Het benoemen van het effect van de klachten van de ouders op hun kinderen is een belangrijk aangrijpingspunt van waaruit we verder werken. Partners en eventueel kinderen kunnen ook bij de gesprekken worden betrokken."
Wat Suzanne in de praktijk hoort is dat:
- ouders het lastig vinden om consequent te zijn
- het voor kinderen moeilijk is dat het gedrag van een verslaafde ouder soms minder voorspelbaar is
- het kind soms voor de ouder zorgt; dan leggen we de verantwoordelijkheid weer terug bij de ouder
- ouders het moeilijk vinden om te communiceren met puberende kinderen, vooral als dat kind meer gericht is op vrienden in plaats van op ouders
- kinderen zelf soms ook klachten hebben, zoals veel piekeren
Brijder biedt ondersteuning bij dit soort opvoedingssituaties. Bespreek het met jouw behandelaar als je meer ondersteuning bij de opvoeding wilt. Of ga naar aanmelden als je nog niet bij ons in behandeling bent.
Ondersteuning bieden
Suzanne: "Het kan best spannend zijn voor ouders om in de verslavingszorg een open gesprek over de gezinssituatie aan te gaan. Ze kunnen in eerste instantie angstig zijn. Of sceptisch. Ze vragen zich af wat er met de informatie gebeurt. Of ze zijn bang dat kinderen uit huis geplaatst worden. Maar als het vertrouwen groeit, zijn ouders vaak open over problemen waar ze in de thuissituatie en de opvoeding tegenaan lopen. Het doel is om de ouders hierin te ondersteunen. Daarnaast willen we zicht krijgen op de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen. Aan het eind van het gesprek hoor ik regelmatig terug dat ouders het als positief ervaren hebben. Ze vinden het prettig dat er ook aandacht is voor opvoeding."