Mijn kind gebruikt

Het kan zijn dat je je afvraagt of jouw kind alcohol drinkt, drugs gebruikt, gokt of te veel gamet. Hoe kom je hier achter? En wat kun je beter wel of niet doen?

  • Zorg dat je als ouder je goed informeert over middelen, gokken of gamen. Dit voorkomt angst en op deze manier kun je een nuchtere houding richting je kind. Kijk bijvoorbeeld eens op www.drugsinfo.nl
  • Kies een rustig moment om er met je kind over te praten.
  • Probeer een open gesprek aan te gaan. De kans dat je kind meer vertelt, is dan groter. Probeer interesse te tonen in de ervaringen van je kind zonder daarbij het gebruik of gedrag goed te keuren.
  • Probeer niet te dreigen met straf. Geef duidelijk aan dat je je kind niet zal afwijzen als deze drugs heeft gebruikt, gegokt of te lang gegamed.
  • Het komt vaak voor dat kinderen die experimenteren van de schrik in de ontkenning schieten. Kom op een later (rustig) moment op het onderwerp terug.

Als een kind niet gebruikt, niet gokt of overmatig gamet

Het is belangrijk om het eerste gebruik zo lang mogelijk uit te stellen. Hierbij geldt; hoe later, hoe beter. Kinderen die vroeger beginnen met roken, drinken, drugs, gamen of gokken hebben namelijk een grotere kans om later problemen te ontwikkelen.

Je kan het beste:

  • Duidelijke regels stellen. Bijvoorbeeld: voor je 18e niet roken en drinken of per schooldag maximaal een uur gamen.
  • Zorgen dat je als ouder goed geïnformeerd bent.
  • Je kind nee leren zeggen. Leer je kind zelfstandig eigen keuzes maken en ideeën te vormen over zaken als vriendschap, alcohol, drugs en gamen.
  • Zelf het goede voorbeeld geven.
  • Contact houden met je kind. Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt en met wat er allemaal in jouw kind omgaat. Wees geïnteresseerd, luister actief.

Als jouw kind gebruikt, gamet of gokt

Als jouw kind gebruikt, gamet of gokt, dan hoeft dat niet altijd reden voor paniek te zijn. Het kan zijn dat er sprake is van experimenteergedrag. Je zoon of dochter heeft een keer iets uitgeprobeerd en kan waarschijnlijk stoppen met het gebruik/gedrag of het gebruik/gedrag zo aanpassen dat de risico’s beperkt zijn.

Enkele tips:

  • Probeer kalm te blijven. Als je kind een keer gebruikt heeft of te lang gamet of gokt, betekent dat niet altijd dat je kind verslaafd is.
  • Probeer een open gesprek te behouden. Veroordeel niet. Dit blokkeert de communicatie.
  • Probeer eerst eens te luisteren wat het gebruik of gamen/gokken voor jouw kind betekent voordat je jouw mening erover geeft. Vraag ook naar de motieven en voordelen van gebruik of het gamen/gokken. Dit haalt een beetje de druk van het gesprek af. Praat ook over de nadelen en mogelijke (toekomstige) risico’s van gebruik.
  • Bespreek met je kind wat het verschil tussen gebruik en misbruik of tussen leuk gamen en problematisch gamen. Wat vind jouw kind hier zelf van? Wanneer vind je het misbruik? Waar ligt de grens?
  • Maak duidelijke afspraken over het gebruik of gamen/gokken.
  • Vergroot het zelfvertrouwen van je kind. Kinderen met veel zelfvertrouwen lopen minder risico alcohol of drugs problematisch te gaan gebruiken of om overmatig te gaan gamen/gokken.

Hulp voor ouders en kind

Soms lukt het niet om het gebruik of gedrag van uw kind te begrenzen. Het loopt uit de hand. Er gebeuren regelmatig grensoverschrijdende dingen als gevolg van het gebruik of gok- of gamegedrag. Bijvoorbeeld onder invloed deelnemen aan het verkeer, slechte schoolprestaties en ruzies of agressief gedrag.

Oriënteer op hulpverlening

Bekijk welke hulpverleningsmogelijkheden er zijn. Je kunt dit ook met de eigen huisarts bespreken. Als je kind bereid is om hulp te zoeken, bied dan aan om mee te gaan naar het eerste gesprek. Het kan helpen om iemand op die manier over de drempel heen te helpen.

Zoek ook zelf ondersteuning

Brijder Jeugd biedt ook hulp voor ouders, en ook voor familie en vrienden van jongeren die gebruiken of problematisch gamen of gokken. Gesprekken, voorlichting, workshops of trainingen kunnen veel toevoegen. Daarnaast kan het prettig zijn andere mensen te spreken die in dezelfde situatie verkeren. Over en weer herken je elkaars situatie en wissel je tips uit.

Brijder Jeugd heeft het volgende aanbod voor ouders:

Persoonlijk gesprek

Ouders kunnen gratis een persoonlijk ABC-gesprek (advies, begeleiding, consultatie) aanvragen. In maximaal drie gesprekken bespreken we met je het alcohol- of drugsgebruik, of het gok- of gamegedrag van  je kind.

Oudercursus

'Hellup, mijn kind kan niet zonder..!' is een cursus voor ouders en opvoeders met kinderen die problematisch alcohol drinken, drugs gebruiken, gamen of gokken. De gratis cursus bestaat uit vier avonden en een terugkomavond. Geplande cursussen in de regio staan in de kalender.

Brijder Jeugd organiseert ook webinars. Heeft u een webinar gemist en wilt u die terugkijken? Kijk dan verder op onze Webinar pagina.