Roken tijdens zwangerschap

Roken en zwangerschap

200x200+snuff-pakket-met-een-zwangere-vrouw-achtergrond_1218-454.jpg

Van een vroeggeboorte tot een lager geboortegewicht: roken tijdens zwangerschap kent tal van risico's. Daarnaast vraagt een zwangerschap veel van je lichaam. Een goed moment om te stoppen met roken! Je zult je beter voelen en het allerbelangrijkst: je beperkt de gezondheidsrisico's voor jezelf en voor je baby.

Roken en zwanger

Als je graag zwanger wilt worden, dan is het belangrijk om eerst te stoppen met roken en dan pas te stoppen met het voorbehoedsmiddel dat je gebruikt. Dan weet je zeker dat als je zwanger bent jouw ongeboren kind geen schade heeft opgelopen. Roken tijdens zwangerschap levert veel risico's op voor het ongeboren kind.

Stoppen met roken verhoogt ook de kans op een zwangerschap. Als jouw partner ook stopt met roken wordt de kans op een zwangerschap verhoogd doordat hij meer en gezondere zaadcellen heeft. Bovendien adem je niet zijn schadelijke rook in én maakt hij het voor jou ook makkelijker om blijvend te stoppen.

Roken tijdens zwangerschap gevolgen

Sigarettenrook bevat onder meer nicotine en koolmonoxide. Dat zijn chemische stoffen die tijdens het roken in jouw bloedbaan komen. Via jouw bloedbaan krijgt jouw baby tijdens de zwangerschap zuurstof en voedingsstoffen toegediend. Je kunt je voorstellen dat het voor jouw baby enorme gevolgen kan hebben als hij of zij in aanraking komt met nicotine en koolmonoxide.

Roken tijdens zwangerschap verhoogt de kans op:

  • een miskraam
  • aangeboren afwijkingen
  • voortijdige loslating van placenta, waardoor jouw baby geen zuurstof krijgt
  • vroeggeboorte
  • op overlijden van het (ongeboren) kind
  • een lager geboortegewicht
  • vatbaarheid voor infecties
  • astma
  • groei- en ontwikkelingsproblemen

Roken na de zwangerschap heeft ook gevolgen voor het geboren kind. Jouw baby kan last hebben van benauwdheid, hoesten en astma. Maar ook emotionele of gedragsproblemen, leerstoornissen en overgewicht kunnen het gevolg zijn. De kans dat jouw kind zelf later ook gaat roken, is groter als je zelf ook rookt.

Infosheet

Als je meer informatie wilt over roken tijdens de zwangerschap kun je de infosheet Roken tijdens de zwangerschap downloaden.

Stoppen met roken tijdens zwangerschap

Stoppen met roken vraagt veel doorzettingsvermogen. Maar je weet waarvoor je het doet. Onze tips kunnen je misschien verder helpen. Lees ook eens het magazine 'Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter' van het Trimbos-instituut. Heb je ondersteuning nodig bij het stoppen met roken dan kun je terecht bij Ouder & Kind.