Afkicken wiet

Roken en zwangerschap

200x200+snuff-pakket-met-een-zwangere-vrouw-achtergrond_1218-454.jpg

Van een vroeggeboorte tot een lager geboortegewicht: roken tijdens zwangerschap kent tal van risico's. Daarnaast vraagt een zwangerschap veel van uw lichaam. Een goed moment om te stoppen met roken! U zult zich beter voelen en het allerbelangrijkst: u beperkt de gezondheidsrisico's voor uzelf en voor uw baby.

Roken en zwanger

Als u graag zwanger wilt worden, dan is het belangrijk om eerst te stoppen met roken en dan pas te stoppen met het voorbehoedsmiddel dat u gebruikt. Dan weet u zeker dat als u zwanger bent uw ongeboren kind geen schade heeft opgelopen. Roken tijdens zwangerschap levert veel risico's op voor het ongeboren kind.

Stoppen met roken verhoogt ook de kans op een zwangerschap. Als uw partner ook stopt met roken wordt de kans op een zwangerschap verhoogd doordat hij meer en gezondere zaadcellen heeft. Bovendien ademt u niet zijn schadelijke rook in én maakt hij het voor u ook makkelijker om blijvend te stoppen.

Risico's van roken en zwanger zijn

Sigarettenrook bevat onder meer nicotine en koolmonoxide. Dat zijn chemische stoffen die tijdens het roken in uw bloedbaan komen. Via uw bloedbaan krijgt uw baby tijdens de zwangerschap zuurstof en voedingsstoffen toegediend. U kunt zich voorstellen dat het voor uw baby enorme gevolgen kan hebben als hij of zij in aanraking komt met nicotine en koolmonoxide.

Roken tijdens zwangerschap verhoogt de kans op:

  • een miskraam
  • aangeboren afwijkingen
  • voortijdige loslating van placenta, waardoor uw baby geen zuurstof krijgt
  • vroeggeboorte
  • op overlijden van het (ongeboren) kind
  • een lager geboortegewicht
  • vatbaarheid voor infecties
  • astma
  • groei- en ontwikkelingsproblemen

Roken na de zwangerschap heeft ook gevolgen voor het geboren kind. Uw baby kan last hebben van benauwdheid, hoesten en astma. Maar ook emotionele of gedragsproblemen, leerstoornissen en overgewicht kunnen het gevolg zijn. De kans dat uw kind zelf later ook gaat roken, is groter als u zelf ook rookt.

Infosheet

Als u meer informatie wilt over roken tijdens de zwangerschap kunt u de infosheet Roken tijdens de zwangerschap downloaden.

Stoppen met roken tijdens zwangerschap

Stoppen met roken vraagt veel doorzettingsvermogen. Maar u weet waarvoor u het doet. Onze tips kunnen u misschien verder helpen. Lees ook eens het magazine 'Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter' van het Trimbos-instituut. Heeft u ondersteuning nodig bij het stoppen bij roken dat u kunt u terecht bij Ouder & Kind.