Pagina kop - dossiers met online
Speedverslaving
Speed verslaving

Door het gebruik van speed kun je opgewekt, zelfverzekerd, helder, maar ook actief worden. De inname van speed kent ook risico’s. Je kunt er bijvoorbeeld verslaafd aan raken. Speed wordt gebruikt tijdens grote feesten en festivals en valt daarom onder de naam partydrugs. Soms raak je verslaafd aan speed.
Wat is speed?
Speed is de straatnaam voor amfetamine. Amfetamine wordt gemaakt in illegale laboratoria. Het is een stimulerend middel dat via het bloed in de hersenen wordt opgenomen. Meestal komt het in poedervorm voor, maar het bestaat ook als pil. Bij slikken begint de speed na 15 tot 30 minuten te werken, bij snuiven al na enkele minuten. Speed werkt 4 tot 8 uur door, soms wel 12 uur na inname. Is speed verslavend? Voor sommige mensen wel. Het wordt dan niet alleen maar gebruikt in het weekend als partydrug, maar ook tussendoor. Voordat je het weet, kun je niet meer zonder.
Wat zit er in speed?
Allereerst de werkzame stof amfetamine. En vaak is speed is vaak vermengd met andere stoffen. Vaak met cafeïne of met een andere stof die op zijn beurt ook weer andere effecten en dus ook risico's kan geven. Omdat je aan de buitenkant niet kunt zien hoe sterk het middel is, raadt Brijder altijd aan om de speed te laten testen. Brijder heeft verschillende testservices, waar getest wordt wat er in speed zit en hoe sterk het is. Houd er rekening mee dat bij jongeren, vrouwen en tengere mensen de effecten en bijwerkingen sterker kunnen zijn.
Speed gevolgen
Minder slaap, geen honger, droge mond, stijve kaken, knarsetanden, last van hoofdpijn, duizeligheid en heftig zweten zijn enkele bijwerkingen die het gebruik van speed met zich meebrengen. Andere reële risico’s zijn:
- oververhitting (ook door hitte, lang dansen)
- verhoogde bloeddruk en hartslag
- rusteloos, snel geïrriteerd en agressief
- uitputting (weinig slapen en uitputting energievoorraad)
- speed verslaving (je raakt geestelijk afhankelijk)
- hersenbeschadiging
- psychische klachten (achterdochtig, angst, paniek, hallucinaties, depressies)
- gewichtsverlies (speed remt de eetlust)
- beschadigd neusslijmvlies
Het gebruik van speed in combinatie met bijvoorbeeld alcohol, XTC en cannabis brengt ook risico’s met zich mee. Lees hier meer over op www.drugsinfoteam.nl
Speedverslaving behandeling
Heb je na gebruik van speed last van klachten en wil je daarvan herstellen?, dan kun je terecht bij het Landelijk Spreekuur Partydrugs bij Brijder. Wil je stoppen of minderen met speed onder begeleiding dan kun je terecht bij één van onze locaties in Noord- of Zuid-Holland. Jongeren tot 23 jaar kunnen terecht bij www.brijderjeugd.nl
Je kunt ook gratis advies krijgen van onze ervaringsdeskundigen.
Meer weten over speed?
Meer informatie over speed vind je op www.drugsinfoteam.nl