Pagina kop - dossiers met online

Coke verslaving

Partydrugs.jpg

Door cocaïne (coke) voel je je zelfverzekerd, zorgeloos en opgewekt. Het gebruik hiervan kent ook risico’s, zoals verslaafd raken aan cocaïne. Cocaïne wordt ook tijdens het uitgaan gebruikt en valt daarom onder de verzamelnaam partydrugs.

Wat is cocaïne?

Uit de bladeren van de cocaplant wordt via een chemisch proces cocaïne gehaald. Inname gebeurt meestal door snuiven. Soms wordt cocaïne ook gerookt (basecoke/crack) of ingespoten. Cocaïne werkt al na een paar minuten. Bij snuiven is het effect ongeveer een half uur. Bij roken en spuiten is het effect sterker, maar duurt veelal een paar minuten. Cocaïne is zeer verslavend.

Aan cocaïne zijn meestal stoffen toegevoegd. Om te weten welke stoffen zijn toegevoegd en in welke mate is het verstandig om de cocaïne te laten testen. Brijder heeft verschillende testservices waar je cocaïne kunt laten testen op zuiverheid.

Gevolgen cocaïnegebruik

Naast duizelig, angstig of achterdochtig worden, kun je last krijgen van hartkloppingen. Andere risico’s zijn:

  • hart- en vaatziekte
  • cocaïne verslaving
  • psychoses (gevoel met de werkelijkheid verliezen)
  • meer alcohol drinken (door de werking, voel je de alcohol minder)
  • verzwakking van lichaam (door minder eetlust en slapeloosheid)
  • ontsteking neusslijmvlies (bij snuiven van cocaïne)
  • beschadiging luchtwegen (bij roken)
  • depressie (dagen na gebruik neerslachtig voelen)
  • verandering persoonlijkheid (prikkelbaar, snel ruzie krijgen, egoïstisch)
  • moeilijker erectie of orgasme krijgen

Het gebruik van cocaïne in combinatie met bijvoorbeeld alcohol brengt extra risico’s met zich mee. Op www.drugsinfoteam.nl vind je hier meer informatie over.

Cocaïne en risicogroepen

Jongeren, mensen die niet goed in hun vel zitten, mensen met diabetes, epilepsie, hart- en vaatziekten, mensen die medicijnen gebruiken en zwangere vrouwen lopen allemaal extra risico bij het gebruik van cocaïne.

Stoppen met coke

Wil je stoppen met coke of minderen? Brijder heeft verschillende mogelijkheden tot behandeling, het kan thuis, op een van onze locaties of in een van onze afkickklinieken. Direct aanmelden is ook mogelijk.

Voor jongeren tot 23 jaar hebben we Brijder Jeugd.

Klachten door afkicken cocaïne

Klachten door het gebruik van cocaïne of verslaafd aan cocaïne? Via het Landelijk Spreekuur Partydrugs kun je medische uitleg en behandelingen krijgen van een verslavingsarts.

Ervaringsdeskundigen kunnen je ook gratis advies geven en jouw vragen beantwoorden.

Verslaafd aan coke ervaringsverhaal 

De Schotse Simon is als zoon van drugsdealer vanaf zijn 11e verslaafd aan de cocaïne. Door hulp te zoeken kreeg hij zijn gevoel weer terug, zoals angst, verdriet en pijn. En kan hij na een proces van vallen en opstaan zeggen “Ik heb de moed gevonden in de spiegel te kijken en zie de persoon die ik ben, niet het wrak van mijn verslaving.” Bekijk zijn verhaal.

Meer weten over cocaïne?

Meer informatie over cocaïne vind je op www.drugsinfoteam.nl.