Pagina kop - dossiers met online

Partydrugs

XTC_klein.jpg

Drugs geven prettige effecten. En partydrugs kunnen nét dat beetje extra energie geven op een feest. Gebruik je regelmatig of dagelijks partydrugs, dan is er sprake van gebruik uit gewoonte of ben je verslaafd. Dat kan voor veel problemen zorgen. De bekendste partydrugs zijn XTC, speed, coke en GHB.

Wat zijn partydrugs?

Partydrugs is een verzamelnaam voor drugs die mensen voornamelijk met uitgaan gebruiken. Maar ook thuis worden deze drugs gebruikt.

Partydrugs lijst

Er zijn verschillende soorten partydrugs. De bekendste partydrugs soorten zijn:

  • XTC: De naam XTC is afgeleid van het Engelse woord ecstasy. XTC bevat de werkzame stof 3,4 metyleendioxy methamfetamine (MDMA) en wordt meestal als pil geslikt. Deze drugspillen komen in veel verschillende kleuren voor. XTC werkt op de waarneming en geeft je een zorgeloos en ontspannen gevoel.
  • speed (pep): De werkzame stof in speed is amfetamine. Speed is meestal verkrijgbaar als een poeder dat gesnoven wordt. Het heeft een sterk opwekkende werking, waardoor je je energiek en actief voelt.
  • cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
  • GHB: GHB is verkrijgbaar als vloeistof en is doorgaans verpakt in buisjes van 5 ml. De drugs wordt gedronken en heeft vaak een (seksueel) stimulerend effect.
  • lachgas: lachgas is momenteel erg populair als 'partydrug'. Lachgas wordt ingeademd via een ballon die is opgeblazen met lachgas. Het gas komt uit een patroon, cilinder of tank. Gebruikers voelen zich gedurende enkele minuten high, opgewekt en vrolijk. Velen denken dat lachgas volkomen veilig is, maar gebruik geeft wel degelijk risico's voor de gezondheid. Zoals tintelingen in handen of benen of zelfs uitval bij extreem of langdurig lachgas gebruik.

    Soms merken gebruikers dat ze moeilijk kunnen minderen met het gebruik van lachgas. Ze krijgen dan sterke trek om meer te gaan gebruiken (craving). De gebruiker verliest de controle over het gebruik. Binnen de verslavingszorg behandelen we inmiddels ook mensen met een primaire afhankelijkheid aan lachgas.

  • 4-FA (4 Fluoramfetamine) is een aan amfetamine verwant middel met een stimulerende werking. Het is een relatief nieuwe drug waarover nog niet veel bekend is. Gebruikers omschrijven de drug als een combinatie van XTC en speed. Het middel is sinds eind mei 2017 verboden in Nederland.

Gebruik partydrugs in Nederland

Alcohol is de meest populaire drug. Daarna volgt tabak en op veel grotere afstand volgt cannabis. Van de populaire partydrugs wordt XTC het meest gebruikt. Partydrugs worden vele malen minder gebruikt dan alcohol, tabak en cannabis. Het partydrugsgebruik van mensen tussen 15 en 64 jaar die de afgelopen maand nog gebruikt hebben ligt per middel waarschijnlijk tussen 0,2 procent en 0,4 procent. Toch komt een partydrugs verslaving regelmatig voor. Voor meer informatie over partydrugs kun je ook terecht op de website Drugsinfoteam.nl.

Jongeren en partydrugs

Ben je tussen de 12 en 23 jaar oud of heb je een kind in deze leeftijdsgroep en wil je meer informatie over het gebruik van partydrugs onder jongeren en de gevaren van de betreffende partydrugs soorten? Bezoek dan onze website Brijderjeugd.nl.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.