Onderzoek flumazenil

Onderzoek slaapmiddelen

Medicijnverslaving.jpg

Verslavingsarts Erik Paling van Brijder onderzoekt een betere, snellere methode om verslaving aan benzo’s te doorbreken met het medicijn flumazenil.

Van de 400.000 mensen die benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) slikken, is de helft lichamelijk afhankelijk van deze medicatie. Zij worden ziek als ze stoppen. Ongeveer 15.000 mensen zijn niet alleen ziek als ze stoppen, maar hunkeren ook naar meer pillen en gebruiken daarom een hoge dosis. Ze hebben weinig grip op hun gebruik en ervaren, ondanks dat zij benzo’s gebruiken, toch nog slaap- en angstproblemen. Door dit alles kunnen ze niet goed (meer) functioneren in het dagelijks leven. Voor deze groep is stoppen of het afbouwen van slaapmedicatie zeer moeilijk.

Flumazenil tegen benzoverslaving

Stoppen gaat mogelijk makkelijker door gebruik te maken van een infuus met het ‘tegengif’ van benzo’s. Dit tegengif heet flumazenil. Deze stof wordt al onder andere op de spoedeisende hulp gebruikt, om een overdosering van benzo’s tegen te gaan. Flumazenil lijkt ook bruikbaar om het lichaam te ontwennen en de verslaving van benzo’s te doorbreken. Er wordt dan gedurende 6 dagen een heel lage dosis toegediend.

Erik: “Onderzoek naar deze methode heeft in Australië tot positieve resultaten geleid. Alle deelnemers in Australië waren na de behandeling volledig gestopt, met een afname van de klachten tijdens het infuus. Onduidelijk is echter hoe het met de slaapproblemen en angsten gaat tijdens en na de ontgifting.”

Onderzoek in Nederland

Om te testen of flumazenil als tegengif voor benzoverslaving niet te veel bijwerkingen geeft en veilig is, wordt dit onderzoek momenteel herhaald in Nederland. Het onderzoek op de afdeling psychiatrie van het Radboud ziekenhuis Nijmegen, is in februari 2017 gestart en loopt tenminste door tot en met december 2023. Daarbij wordt ook het verloop vastgelegd van de angst- en slaapklachten voor, tijdens en na de detox. Want daar zijn veel gebruikers bang voor.

Meer informatie of deelnemen aan het onderzoek?

Mail Erik Paling of bel 06 1222 0530. Erik Paling werkt sinds augustus 2016 voor Brijder in Leiden en omgeving. De ontgifting met flumazenil vindt plaats in Nijmegen, maar de behandeling na de ontgifting kan gewoon plaatsvinden bij Brijder.