Onderzoek slaapmiddelen

Onderzoek slaapmiddelen

Verslavingsarts  Erik Paling van Brijder onderzoekt een betere, snellere methode om verslaving aan benzo’s te doorbreken met het medicijn flumazenil.

Van de 400.000 mensen die Benzodiazepinen  (slaap- en kalmeringsmiddelen) slikken is zeker de helft verslaafd. Ongeveer 20.000 mensen gebruiken een hoge dosis. Zij ervaren ernstige  angst-, slaap- of lichamelijke klachten zowel tijdens gebruik als bij  afbouw,  een proces dat maanden kan duren. Voor deze groep is stoppen zeer moeilijk..

Tegengif

Het proces lijkt versneld te kunnen worden door mensen via een infuus een “tegengif” toe te dienen: flumazenil. Deze stof wordt onder andere op de spoedeisende hulp gebruikt om een overdosering tegen te gaan. In een heel lage dosis gedurende zes dagen lang, lijkt flumazenil ook bruikbaar om het lichaam te ontwennen en de afhankelijkheid te doorbreken.

Erik: “Onderzoek naar deze methode heeft in Australië en Italië al tot positieve resultaten geleid. Alle deelnemers waren na de behandeling volledig gestopt, met een afname van de klachten tijdens het infuus. Onduidelijk is echter hoe het met de slaapproblemen en angsten gaat na de ontgifting.”

Onderzoek in Nederland

Om te testen of het haalbaar en veilig is, wordt dit onderzoek momenteel herhaald in Nederland. Het onderzoek op de afdeling psychiatrie van het Radboud ziekenhuis te Nijmegen is in februari 2017 gestart en loopt tot en met december 2018. Daarbij wordt ook het verloop van de angst- en slaapklachten voor, tijdens en na de detox vastgelegd. Want daar zijn veel gebruikers bang voor.

Meer informatie of deelnemen aan het onderzoek?

Neem contact op met erik.paling@radboudumc.nl  of 088- 358 39 10. Erik Paling werkt sinds augustus 2016 voor Brijder in Leiden en omgeving. De ontgifting met flumazenil vind plaats in Nijmegen, maar de behandeling na de ontgifting kan gewoon plaatsvinden bij Brijder.