Afkicken wiet

Medicijnverslaafd, ben ik dat?

Medicijnverslaving.jpg

Slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers lossen uw probleem niet op. Omdat er kans op verslaving is, schrijft een dokter het medicijn maar een paar weken voor, met een maximum van twee maanden. Gaat u langer door met het gebruik? Dan kan verslaving  ontstaan. Vooral als u de oorzaak van uw problemen niet aanpakt. Als u lichamelijk verslaafd bent geraakt krijgt u ontwenningsverschijnselen als u stopt met het medicijn.

Geestelijke kenmerken medicijnverslaving

U heeft een onweerstaanbare behoefte aan het middel. U heeft het gevoel dat u het middel nodig heeft, u verlangt naar het effect en u voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder. Dat wijst op het bestaan van geestelijke afhankelijkheid.

Bij langdurig en/of overmatig medicijngebruik kunnen klachten optreden  als angst, depressie, slapeloosheid en verwardheid. Daarnaast maakt het gebruik uw gevoelens veel vlakker.  Dit geldt voor nare, maar ook voor prettige gevoelens.

Lichamelijke kenmerken medicijnverslaving

Naarmate u meer medicijnen gebruikt, kunt u een tolerantie ontwikkelen ten opzichte van het middel. Dit heeft tot gevolg dat u steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Uw lichaam kan zelfs zó gewend raken aan het regelmatige medicijngebruik dat het niet meer zonder kan.

Als u geen medicatie neemt, krijgt u last van onaangename onthoudings- of ontwenningsverschijnselen. U krijgt bijvoorbeeld last van:

  • trillen
  • transpireren
  • misselijkheid
  • spierpijn
  • angst
  • prikkelbaarheid
  • rusteloosheid.

Deze verschijnselen verdwijnen als u de medicijnen opnieuw gebruikt. Ontwenningsverschijnselen wijzen op het bestaan van een lichamelijke afhankelijkheid. Het willen vermijden van die verschijnselen is vaak de reden om met het gebruik door te gaan.