Roken tijdens zwangerschap
Medicijnverslaafd: ben ik dat?
Medicijnverslaafd, ben ik dat?

Slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers lossen jouw probleem niet op. Omdat er kans op verslaving is, schrijft een dokter het medicijn maar een paar weken voor, met een maximum van twee maanden. Ga je langer door met het gebruik? Dan kan verslaving ontstaan. Vooral als je de oorzaak van jouw problemen niet aanpakt. Als je lichamelijk verslaafd bent geraakt krijg je ontwenningsverschijnselen als je stopt met het medicijn.
Geestelijke kenmerken medicijnverslaving
Je hebt een onweerstaanbare behoefte aan het middel. Je hebt het gevoel dat je het middel nodig hebt, je verlangt naar het effect en je voelt je eigenlijk niet meer prettig zonder. Dat wijst op het bestaan van geestelijke afhankelijkheid.
Bij langdurig en/of overmatig medicijngebruik kunnen klachten optreden als angst, depressie, slapeloosheid en verwardheid. Daarnaast maakt het gebruik jouw gevoelens veel vlakker. Dit geldt voor nare, maar ook voor prettige gevoelens.
Lichamelijke kenmerken medicijnverslaving
Naarmate je meer medicijnen gebruikt, kun je een tolerantie ontwikkelen ten opzichte van het middel. Dit heeft tot gevolg dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Jouw lichaam kan zelfs zó gewend raken aan het regelmatige medicijngebruik dat het niet meer zonder kan.
Als je geen medicatie neemt, krijg je last van onaangename onthoudings- of ontwenningsverschijnselen. Je krijgt bijvoorbeeld last van:
- trillen
- transpireren
- misselijkheid
- spierpijn
- angst
- prikkelbaarheid
- rusteloosheid
Deze verschijnselen verdwijnen als je de medicijnen opnieuw gebruikt. Ontwenningsverschijnselen wijzen op het bestaan van een lichamelijke afhankelijkheid. Het willen vermijden van die verschijnselen is vaak de reden om met het gebruik door te gaan.