Pagina kop - dossiers met online
Stoppen met drugs
Stoppen met drugs

Heb je besloten om te stoppen met drugs? Dan heb je alvast een stap in de goede richting gezet! Maar je hoeft het niet alleen te doen. In een paar gesprekken bij Brijder leer je hoe je kunt stoppen met drugs en jouw drang naar verdovende middelen onder controle kan brengen én houden. Dit kan ook online. Zo nodig krijg je begeleiding van een arts. Doe de drugstest om te zien of je jouw drugsgebruik op dit moment onder controle hebt.
Stoppen met drugs tips
Stoppen met drugs als je een drugsverslaving hebt is niet makkelijk. Het vergt doorzettingsvermogen, zeker op moeilijke momenten. Misschien kunnen onderstaande tips je helpen:
- Schrijf voor jezelf de nadelen op van jouw drugsgebruik. Dat helpt bij jouw motivatie om te stoppen met drugs.
- Houd bij wanneer je drugs gebruikt en waarom. Dat geeft je inzicht in mogelijke achterliggende problematiek.
- Bereid je voor op moeilijke momenten. Dat maakt de kans op stoppen met drugs groter.
Keuzehulp drugs app
Brijder heeft ook een stoppen met drugs app. Met deze app Keuzehulp onderzoek je zelf wat je behandelmogelijkheden zijn. Die app vind je in de Apple App Store of Google Play Store. Voor meer informatie of met vragen over de app mail je naar e-helpdesk@brijder.nl. Welke verslaving je ook hebt, Brijder biedt altijd een behandeling die bij jouw wensen en mogelijkheden aansluit. Meer info.
Afkickverschijnselen drugs
Je lichaam is gewend geraakt aan drugs. Ermee stoppen geeft onthoudings- of ontwenningsverschijnselen. Dit zijn lichamelijke reacties op het minderen of stoppen met gebruik. Die onthoudingsverschijnselen zijn vaak een reden om weer te gaan gebruiken. Niet iedereen krijgt de ontwenningsverschijnselen in gelijke mate. Iedere drug geeft ook weer andere afkickverschijnselen.
- Als je stopt met cannabis ga je (meer) transpireren. Je bent prikkelbaar, hebt vaak hoofdpijn, rilt, bent vaak onrustig en angstig. In slaap vallen lukt moeilijk en daarnaast heb je vaak last van nachtmerries.
- Stoppen met gebruiken van XTC kan leiden tot maagdarm-stoornissen, angst en somberheid.
- Angst, grote ogen met wijde pupillen en onrust zijn een paar van de kenmerken van stoppen met heroïne. Klamme koude huid, kippenvel, je dan weer koud dan weer warm voelen, krampen zijn een paar andere verschijnselen.
Afkicken van drugs? Laat ons je helpen!
Vermoed je dat stoppen met drugs moeilijk wordt omdat je (misschien) ADHD, angst of depressie hebt? Laat dat dan door ons onderzoeken. Brijder kan dan eventueel extra begeleiding bieden. Doe voor meer informatie over ons behandelaanbod de Keuzehulp. Hierin komen ook stellingen voorbij over ADHD, angst en depressie.
Heb je klachten na recreatief gebruik van drugs? Neem dan contact op met ons Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs.
Drugsverslaving bespreekbaar maken
Vaak vinden mensen het lastig om met hun partner, kind of vriend een gesprek aan te gaan over drugsverslaving. Zéker wanneer de persoon in kwestie zelf niet inziet dat zijn of haar drugsgebruik problematisch is. Je merkt misschien dat jouw naaste zich anders gedraagt door gebruik van een genotsmiddel. Probeer in zo'n geval een open gesprek aan te gaan. Veroordeel de persoon met het drugsprobleem niet en probeer hem of haar ook niet te overtuigen dat de drugs direct de deur uit moet. Ga eerst het gesprek aan over de problemen die het drugsgebruik veroorzaakt. Onderstaande tips kunnen je misschien helpen.
Tips voor een open gesprek:
- kies een moment waarop je rustig met elkaar kunt praten
- kies een moment waarop jouw naaste niet onder invloed van drugs is
- probeer vanuit jezelf te praten ('ik ervaar' of 'ik zie')
- vertel dat je je zorgen maakt. Noem voorbeelden van problemen die ontstaan zijn door het drugsgebruik. Focus op deze problemen en de oplossingen in plaats van op het drugsgebruik
- veroordeel het gebruik niet
- luister goed en vraag naar de reden van het gebruik
- toon begrip voor het feit dat stoppen of minderen niet gemakkelijk is
- bied aan om samen te kijken naar behandelmogelijkheden. Stel bijvoorbeeld voor om samen naar de huisarts te gaan
- gun jouw naaste tijd om over het gesprek na te denken en kom er op een later moment op terug
Leven met een iemand met een drugsverslaving vraagt ook veel van de omgeving. Daarom bieden we bij Brijder ook hulp aan familie en naasten. Brijder organiseert regelmatig gratis bijeenkomsten voor familie en naasten van drugsverslaafden. Zij krijgen op deze bijeenkomsten handvatten aangereikt waardoor zij zich minder machteloos voelen en de regie weer in handen krijgen.
Bekijk cursussen en trainingen wanneer de eerst volgende bijeenkomst plaatsvindt.