Pagina kop - dossiers met online

Stoppen met drugs

Drugsverslaving.jpg

Heb je besloten om te stoppen met drugs? Dan heb je alvast een stap in de goede richting gezet! Maar je hoeft het niet alleen te doen. In een paar gesprekken bij Brijder leer je hoe je kunt stoppen met drugs en jouw drang naar verdovende middelen onder controle kan brengen én houden. Dit kan ook online. Zo nodig krijg je begeleiding van een arts. Doe de drugstest om te zien of je jouw drugsgebruik op dit moment onder controle hebt.

Zelf stoppen met drugs tips

Stoppen met drugs als je een drugsverslaving hebt is niet makkelijk. Het vergt doorzettingsvermogen, zeker op moeilijke momenten. Misschien kunnen onderstaande tips je helpen:

 • Schrijf voor jezelf de nadelen op van jouw drugsgebruik. Dat helpt bij jouw motivatie om te stoppen met drugs.
 • Houd bij wanneer je drugs gebruikt en waarom. Dat geeft je inzicht in mogelijke achterliggende problematiek.
 • Bereid je voor op moeilijke momenten. Dat maakt de kans op stoppen met drugs groter.

Vermoed je dat stoppen met drugs moeilijk wordt omdat je mogelijk lijdt aan ADHD, angst of depressie? Laat dat dan door ons onderzoeken. Brijder kan dan eventueel extra begeleiding bieden. Doe voor meer informatie over ons behandelaanbod de Keuzehulp. Hierin komen ook stellingen voorbij over ADHD, angst en depressie.

Heb je klachten na recreatief gebruik van drugs? Neem dan contact op met ons Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs.

Drugsverslaving bespreekbaar maken

Vaak vinden mensen het lastig om met hun partner, kind of vriend een gesprek aan te gaan over drugsverslaving. Zéker wanneer de persoon in kwestie zelf niet inziet dat zijn of haar drugsgebruik problematisch is. Je merkt misschien dat jouww naaste zich anders gedraagt door gebruik van een genotsmiddel. Probeer in zo'n geval een open gesprek aan te gaan. Veroordeel de persoon met het drugsprobleem niet en probeer hem of haar ook niet te overtuigen dat de drugs direct de deur uit moet. Ga eerst het gesprek aan over de problemen die het drugsgebruik veroorzaakt. Onderstaande tips kunnen je misschien helpen.

Tips voor een open gesprek:

 • kies een moment waarop je rustig met elkaar kunt praten
 • kies een moment waarop jouw naaste niet onder invloed van drugs is
 • probeer vanuit jezelf te praten ('ik ervaar' of 'ik zie')
 • vertel dat je je zorgen maakt. Noem voorbeelden van problemen die ontstaan zijn door het druggebruik. Focus op deze problemen en de oplossingen  in plaats van op het drugsgebruik
 • veroordeel het gebruik niet
 • luister goed en vraag naar de reden van het gebruik
 • toon begrip voor het feit dat stoppen of minderen niet gemakkelijk is
 • bied aan om samen te kijken naar behandelmogelijkheden. Stel bijvoorbeeld voor om samen naar de huisarts te gaan
 • gun jouw naaste tijd om over het gesprek na te denken en kom er op een later moment op terug

Brijder organiseert regelmatig gratis bijeenkomsten voor familie en naasten van drugsverslaafden. Zij krijgen op deze bijeenkomsten handvatten aangereikt waardoor zij zich minder machteloos voelen en de regie weer in handen krijgen.

Bekijk cursussen en trainingen wanneer de eerst volgende bijeenkomst plaatsvindt.