Pagina kop - dossiers met online

Drugsverslaving

Drugsverslaving.jpg

Het lijkt zo onschuldig; af en toe een pilletje xtc of een lijntje cocaïne op een feestje. Wat je je echter misschien niet direct realiseert, is dat vrijwel alle soorten drugs verslavend zijn, de ene wat meer dan de ander.

Wat doen drugs met je hersenen of wat doen drugs met je lichaam of gedrag? Heb je je dat weleens afgevraagd? En wat zijn drugs?

Wat zijn drugs?

Drugs zijn stoffen die als ze zijn ingenomen het functioneren van het lichaam veranderen. Je gaat bijvoorbeeld hallucineren of het lichaam voelt verdoofd.

 Het innemen van drugs kan op de volgende manieren:

  • slikken (bijvoorbeeld xtc en slaap- en kalmeringsmiddelen)
  • snuiven (cocaïne, speed, ether en aceton)
  • injecteren (heroïne, crystal meth)
  • inhaleren (cocaïne, poppers)
  • opname via de huid
  • druppelen in het oog

De meeste drugs bereiken uiteindelijk via de bloedsomloop de hersenen. Welke effect drugs op de hersenen hebben, wordt bepaald door het soort drugs dat je gebruikt. We onderscheiden 3 verschillende soorten drugs:

Sommige middelen kunnen meerdere effecten hebben. Zo kan cannabis zowel verdovend als hallucinerend werken en het ene middel werkt zoals gezegd verslavender dan het andere.

Wat zijn softdrugs? Wat zijn harddrugs?

Begin jaren '70 was er een commissie (ingesteld door de politiek) die drugs indeelden in 2 categoriën op basis van een gevarenschaal. De commissie keek naar bijvoorbeeld de lichamelijke gevolgen van drugsgebruik, naar de kans op lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid en mogelijke maatschappelijke problemen die konden ontstaan. Hasj, wiet en later ook qat vallen onder soft drugs. De andere drugs vallen onder hard drugs, dus heroïne, cocaïne, amfetamine en XTC.

De straffen die je kunt krijgen voor handel, bezit of productie van drugs verschillen ook tussen soft- en hard drugs. Onder bepaalde voorwaarden wordt afgezien worden van vervolging. Daarom mogen coffeeshops hasj en wiet gewoon verkopen.

Drugsverslaafd: ben ik dat?

Bij drugsverslaving gaat het in Nederland meestal om cannabis, cocaïne, heroïne of amfetamine (speed). Drugsverslaving betekent een sterke hunkering naar drugs. Je verliest de controle over hoeveel en hoe vaak je de verslavende drugs gebruikt.

Je hebt het gevoel:

  • te moeten gebruiken om je goed te voelen
  • drugs nodig te hebben om te kunnen functioneren

Wat doet drugs met je hersenen

Vaak duurt het lang voordat iemand zich realiseert dat zijn of haar gebruik is omgeslagen van 'willen' naar 'moeten' gebruiken. Elke keer neem je je voor om te stoppen en dat dit echt de laatste keer is dat je gebruikt. Toch slaag je hier niet in. Er is iets in jouw hersenen veranderd waardoor je niet meer kunt stoppen. Lees meer over de symptomen van een drugsverslaving.

Ervaringen met drugsverslaving

Ook Jaap, ex-cocaïnegebruiker, had jarenlang geen enkel idee hoe hij zijn cokeverslaving kon overwinnen. In onderstaande video vertelt hij openhartig over zijn verslaving, zijn leven toen én hoe het nu met hem gaat. Lees ook andere ervaringsverhalen.

Fotografie en audio: Tamara Robeer

Oorzaken drugsverslaving

Niet iedereen raakt verslaafd aan drugs. De oorzaken van drugsgebruik liggen vaak in een combinatie van factoren:

  • erfelijke aanleg
  • karakter
  • omgeving

Maar ook:

  • de reden dat je drugs gebruikt
  • hoe vaak je gebruikt
  • hoe gevoelig je bent bent voor de effecten
  • de soort drugs. Sommige drugs, zoals heroïne, een van de meest verslavende drugs, beïnvloeden het beloningssysteem sterker en werken dan ook meer verslavend

Behandeling drugsverslaving

Herken je je in bovenstaande signalen en wil je hulp? Brijder biedt behandelingen bij drugsverslaving aan. Verslavend drugs gebruik heeft namelijk grote gevolgen voor de gebruiker en zijn of haar omgeving. Wat zijn de gevolgen van drugs gebruik precies? Lees meer over de klachten. Of doe de keuzehulp en lees meer over behandelingen die bij je passen. Binnen Brijder is veel aandacht voor familie, partners en vrienden. Graag betrekken wij hen zoveel mogelijk bij de behandeling van drugsverslaving.

Weten of je verslaafd bent, doe dan de drugstest online.

Minder drugs- dan alcoholverslaafden

Hoeveel mensen een drugsverslaving hebben, weten we niet precies. Het aantal drugsverslaafden ligt vele malen lager dan het aantal alcohol- of tabaksverslaafden. Heb je een stoornis zoals ADHD, depressie, of angst? Dan is de kans op drugsverslaving zelfs groter.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.