Roken tijdens zwangerschap
Pak jouw problemen aan
Pak jouw problemen aan

Wil je niet meer afhankelijk zijn van alcohol? Het is nooit te laat om actie te ondernemen.
Voor veel mensen is het lastig om toe te geven dat alcohol een grote rol speelt in hun leven. Voor jezelf erkennen dat dit inderdaad het geval, is al een eerste grote stap.
Hoe sneller je jouw probleem bespreekt met anderen, des te beter het is voor jouw eigen gezondheid. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op jouw gezondheid. En bij mensen vanaf 55 jaar komen die gevolgen nog harder aan dan bij een jongere leeftijdsgroep.
Tv-uitzending Glaasje Vieux
KRO zond 11 februari een documentaire uit over 55-plussers en hun alcoholgebruik. 'Zij grijpen steeds vaker naar de fles om een leegte op te vullen na het overlijden van de partner of verlies van een baan. Gerrie, Dina en Wim vertellen openhartig over hun alcoholverslaving.' Je kunt door op de link te klikken deze uitzending terugkijken.
Kom in actie, de eerste stap
Maak als eerste jouw probleem bespreekbaar. Je hoeft je niet te schamen, jeu bent niet de enige die regelmatig een glaasje drinkt. Praat over jouw probleem met je eventuele partner of neem vrijblijvend contact op met ervaringsdeskundigen van Brijder. Dat gaat via emails. En bedenk waarom je meer drinkt dan je van plan was. Slaap je slecht? Pieker je veel? Indigo, een organisatie die lichte zorg biedt, heeft mogelijk trainingen die interessant voor jou zijn:
- Vrienden maken kun je leren (55+)
- Meer geluk (55+)
- Grip en Glans (55+)
- Alcohol en ouderen (55+)
- De kunst van het ouder worden (film + nabespreking)
- Omgaan met verlies
- Lekker slapen
Meer aan de hand?
Is er meer aan de hand? Neem dan contact op met jouw huisarts. Via zijn praktijkondersteuner GGZ (vaak collega’s van Indigo) kun je een traject volgen waarin je voorlichting krijgt over de risico’s en effecten van alcoholgebruik en krijg je handvatten aangereikt hoe je tot een gezonde leefstijl komt.
Paul: "'Mijn vrouw en zoon waren al eerder naar de dokter gegaan om hun zorg uit te spreken over mijn alcoholgebruik, maar door wat voorvallen dacht ik ook ‘zo kan het niet langer'. Mijn vrouw had gedreigd om een einde te maken aan 42 jaar huwelijk. Ze meende het. Dat wilde ik niet. Samen met haar ben ik naar de huisarts gegaan.’ Na afloop van de groepsbehandeling liet Paul weten: ‘Graag wil ik tegen iedereen zeggen: doe er iets aan. Het gaat niet vanzelf. Het is niet makkelijk. Maar het is het waard. Voor je partner, je kinderen, je omgeving. Maar in de eerste plaats: voor jezelf. Jij bent belangrijk.’
In samenwerking met Indigo biedt mirro (een onafhankelijke stichting) ook een gratis anonieme behandeling.
Behandeling
Soms heb je meer zorg nodig dan Indigo kan bieden. De huisarts kan je in deze gevallen doorverwijzen naar Brijder. Brijder is specialist in verslavingszorg en is er voor iedereen met een verslavingsprobleem. Brijder biedt verschillende behandelmogelijkheden. Zo kun je thuis een anonieme online behandeling volgen. Je krijgt dan gedurende de online behandeling hulp van een vaste behandelaar. Het contact met jouw behandelaar verloopt via berichten op jouw computer. Een paar van de reacties van onze patiënten over onze online behandeling zijn hier te lezen.
Ook kun je voor een individuele of een groepsbehandeling kiezen. Deze behandeling is vaak een combinatie van gesprekken met een behandelaar én online opdrachten. Na doorverwijzing van de huisarts bespreekt de behandelaar de beste aanpak met jou. Je kunt onze Keuzehulp Brijder invullen om te bekijken welke behandeling het beste bij jou past.
Brijder organiseert ook (groeps)trainingen en workshops. Deze zijn vaak gratis. Kijk wat er in jouw omgeving georganiseerd wordt.
Gespreksgroepen voor 55+ met een alcoholverslaving
Je wilt jouw verhaal kwijt en ook horen hoe anderen met hun alcoholprobleem omgaan. Dat is mogelijk in onze gespreksgroepen. Je ontmoet mensen van jouw leeftijd met een vergelijkbaar probleem. In de groep kun je ervaringen delen, elkaar steunen en wellicht ook inspireren. Een ervaringscoach en een professionele behandelaar begeleiden deze gespreksgroepen.