Alcohol en ouderen: waar moet ik op letten?

Alcohol en ouderen: waar moet ik op letten?

In het algemeen gaan 55-plussers met het ouder worden ook minder drinken. Uit onderzoek door het Trimbos-instuut blijkt dat mensen in de leeftijd van 55 tot 70 jaar in vergelijking met jongere volwassenen vaak matig tot overmatig alcohol gebruiken. En een groot deel van de 55-plussers lijkt zich niet bewust te zijn dat alcohol een gezondheidsrisico is.

Redenen van alcoholgebruik
Als gevraagd wordt waarom iemand alcohol drinkt, dan zijn veel genoemde redenen: ontspanning, gezelligheid, gewoonte, iedereen bestelde een glas. Maar bij 55-plussers spelen ook nog andere factoren een rol. Bekijk ook de factsheet Alcohol en 55-plussers.

Aandacht voor de levensfase
In het leven van 55-plussers verandert veel, ze komen langzamerhand in een andere levensfase. Al die (toekomstige) veranderingen kunnen zorgen voor angst en onzekerheid. En dat kan dan weer aanleiding zijn om 'een glaasje alcohol' te drinken. Dit kan uitgroeien tot meer. Daarom besteden we in onze behandelingen aandacht aan onderwerpen als:

  • het einde van betaald werk komt in zicht
  • er is meer tijd over om te besteden: verveling
  • je hebt veel behoefte aan contact, maar jouw familie minder
  • eenzaamheid
  • verlies en rouw
  • gezondheid en ziekte
  • de dood komt dichterbij

Zingeving van groot belang
Een behandeling is effectiever als er aandacht is voor zingeving. Zingeving betekent op een leuke manier de dag, de week te kunnen invullen zodat je er met plezier en voldoening op terug kunt kijken. Zingeving betekent voor de ene persoon het oppakken van hobby's of juist het ontdekken van nieuwe hobby's. Soms moeten we een ander helpen bij het vinden van zingeving. Aandacht voor zingeving is van groot belang. Uit  wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zingeving grote invloed heeft op ziekte en welzijn. Daarom besteden we in onze behandelingen hier altijd aandacht aan.  

Het kan op elke leeftijd
Het is voor iedereen mogelijk, ongeacht de leeftijd, het alcoholgebruik aan te passen. Onze hulpverleners helpen je daarbij. Stoppen met alcohol en ook minderen levert gezondheidswinst op en zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Leeftijd speelt in onze behandelingen geen rol. Als we iemand van bijvoorbeeld 65 jaar kunnen ondersteunen om op een goede en gezonde manier 85 te worden, dan zijn we er voor die persoon.

Bovenstaande informatie hebben we ook overzichtelijk samengevat in een factsheet Alcohol en 55-plussers.

Brijder helpt jou
Als je vragen hebt over jouw eigen alcoholgebruik of van iemand uit jouw nabijheid, dan kun je vrijblijvend contact opnemen met ons via een e-consult. Je stelt jouw vraag dan aan één van onze ervaringsdeskundigen. Zoals de naam al zegt, verloopt het consult via e-mail. Jouw vragen worden vertrouwelijk en zorgvuldig behandeld en binnen uiterlijk 3 werkdagen beantwoord. 

55-plussers en hun alcoholgebruik
Naarmate je ouder wordt ‘verwerkt’ het lichaam alcohol op een andere manier. Feitelijk word je gevoeliger voor alcohol. We hebben wat feiten en andere informatie hierover voor je op een rijtje gezet.

Conclusies uit het Trimbos onderzoek zijn ondermeer: in de groep 55-70 jarigen drinkt iets meer dan 21% matig. Overmatig drinken komt voor bij 6,7 % bij deze doelgroep.

Matig alcoholgebruik betekent voor mannen tussen de 8 en 21 glazen alcohol per week. Voor vrouwen is dat tussen de 8 en 14 glazen per week. Wordt er meer dan 21 glazen (mannen) of 14 glazen (vrouwen) gedronken dan is er sprake van overmatig alcoholgebruik.  

Vaak denkt een groot deel van de doelgroep nog steeds dat 2 glazen alcohol per dag verantwoord is. Echter sinds december 2015 is het credo; liever geen alcohol, of anders niet meer dan 1 glas per dag.
Veel van de 55-plussers lijkt zich niet bewust van de gevolgen van alcohol zijn voor hun gezondheid. Dit zorgt ervoor dat deze 55-plussers niet snel hulp zoeken om te minderen of zelfs stoppen met alcohol. 

Signalen dat alcohol in het spel kan zijn
Val je vaker dan normaal? Ben je soms vergeetachtig? Heb je vaker last van somberheid? Misschien denk je in eerste instantie dat het door jouw leeftijd komt. Ouder worden komt tenslotte met gebreken. Heb je er wel eens aan gedacht dat je misschien een glaasje teveel drinkt?

Tv-uitzending Glaasje Vieux

KRO zond 11 februari een documentaire uit over 55-plussers en hun alcoholgebruik. 'Zij grijpen steeds vaker naar de fles om een leegte op te vullen na het overlijden van de partner of verlies van een baan. Gerrie, Dina en Wim vertellen openhartig over hun alcoholverslaving.' Bekijk de uitzending.

Drink ik dan teveel? Doe de test
Alcohol is slecht voor jouw gezondheid, zeker op latere leeftijd. Het lichaam verwerkt alcohol anders dan op jongere leeftijd. Ben je benieuwd wat jouw alcoholgebruik is? Ben je benieuwd of je een alcoholprobleem hebt?

Onze test geeft een eerlijk antwoord. De alcoholtest bestaat uit 10 korte vragen en de uitslag krijg je direct. Je doet deze test anoniem, je hoeft dus geen gegevens in te vullen.