Informatie voor verwijzers

Informatie voor verwijzers

Als een patiënt bij u op het spreekuur komt met klachten over moeheid, slaapproblemen, hartkloppingen, angst en somberheid, denkt u dan een alcoholprobleem?

Alcoholgebruik onder 55-plussers

Problematisch drankgebruik onder 55-plussers komt steeds vaker voor. Trimbos instituut heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. De samenvatting van dat onderzoek staat in de factsheet Alcoholgebruik onder 55-plussers. Enkele  conclusies:

 • in de leeftijdsgroep 55 - 70 jaar komt, in vergelijking met jongere volwassenen, meer matig en overmatig alcoholgebruik voor.
 • 55-plussers die al overmatig drinken, gaan juist meer drinken naarmate ze ouder worden. Terwijl algemeen gesproken de 55-plussers met het vorderen van de leeftijd juist minder gaan drinken.
 • veel 55-plussers zijn zich niet bewust dat alcohol een bedreiging is voor hun gezondheid en daarmee hun kwaliteit van leven.
 • de overmatige drinkers zoeken ook niet snel hulp voor hun alcoholgebruik.

In de factsheet Alcohol en 55-plussers hebben we bovenstaande visueel samengevat.

Korte screeningstest aan de hand van 5 vragen

Wij hebben een  een snelle test ontwikkeld die u helpt te onderzoeken of  klachten van uw patiënt te maken hebben met alcohol en een mogelijke verslaving..

 1. Gebruikt de patiënt alcoholhoudende dranken JA/NEE
 2. Man: gebruikt de patiënt meer dan 2 glazen per dag? JA/NEE
  Vrouw: gebruikt de patiënt meer dan 1 glas per dag? JA/NEE
 3. Heeft de patiënt ooit het idee gehad dat hij/zij minder zou moeten drinken?  JA/NEE
 4. Hebben mensen de patiënt geërgerd door zijn/haar alcoholgebruik te bekritiseren? JA/NEE
 5. Heeft de patiënt zich ooit slecht of schuldig gevoeld over zijn/haar alcoholgebruik? JA/NEE
 6. Heeft de patiënt ‘s ochtends meteen alcohol gedronken om zijn/haar zenuwen te kalmeren of een kater kwijt te raken? JA/NEE

Scoort uw patiënt op deze vragenlijst 2 of meer keer ‘ja’ dan is ons advies: maak een afspraak voor een face-to-face preventiegesprek, bekijk en bespreek de mogelijkheden van preventie/e-health met uw patiënt, maak verdere consultatie in de huisartspraktijk mogelijk, en maak gebruik van een uitgebreider screeningsinstrument dan deze snelle test om goed zicht te krijgen op de problemen.  

Meer weten over alcoholverslaving onder 55-plussers, signaleren van problemen en reageren?

Brijder biedt geaccrediteerde live online trainingen om verslavingen te herkennen en hoe te reageren. U volgt deze training thuis, vanachter uw eigen pc.

Brijder weet dat live contact tussen de experts die de training geven en deelnemers aan de training nog altijd tot de beste leerresultaten leidt. Samen volgt u daarom live lessen in een online klaslokaal. Met een webcam en headset staat u live met de anderen in verbinding, kunt u de training volgen en met elkaar ervaringen en ideeën uitwisselen. Interactiever, leuker en leerzamer! Het is een efficiënte manier om snel meer te weten te komen over dit onderwerp.

Na deze training:

 • Weet u bij welke klachten u aan alcoholmisbruik moet denken.
 • Bent u in staat alcoholmisbruik sneller te signaleren en bespreekbaar te maken.
 • Weet u waar uw patiënt terecht kan voor meer hulp.

Inzet van POH-GGZ

Uiteraard kunt u zelf de behandeling van de patiënt starten, maar u kunt ook een POH-GGZ inzetten. De POH-GGZ is getraind om 55-plussers met een alcoholverslaving te behandelen. De POH-er geeft voorlichting over de risico’s en effecten van alcoholgebruik. Ook een gezonde leefstijl komt aan bod waarin thema’s als omgaan met verlies, zelfredzaamheid en zelfregie, positief denken, eenzaamheid, lekker slapen centraal staan. U wordt als huisarts op de hoogte gehouden van voortgang van de behandeling. 

De laatste inzichten horen?

Omdat blijkt dat een aanzienlijk deel van de 55-plussers meer alcohol drinkt dan gezond is én dat deze groep ouderen zich meestal niet bewust is van de gezondheidsrisico's van alcohol was reden voor Brijder en Parnassia Groep een congres hierover te organiseren.
Dat congres werd 22 maart in congrescentrum De Reehorst in Ede georganiseerd.

Na afloop bent u helemaal bijgepraat over deze actuele problematiek en heeft u nieuwe kennis en inzichten opgedaan die u meteen weer kunt inzetten in de behandeling van uw patiënten.

Tv-uitzending KRO 'Glaasje Vieux'

KRO zond 11 februari een documentaire uit over 55-plussers en hun alcoholgebruik. 'Zij grijpen steeds vaker naar de fles om een leegte op te vullen na het overlijden van de partner of verlies van een baan. Gerrie, Dina en Wim vertellen openhartig over hun alcoholverslaving.' U kunt uw patiënten met een alcoholverslaving wijzen op deze openhartige en informatieve uitzending. U en patiënten kunnen deze uitzending terugkijken.

U kunt uw patiënten die belangstelling hebben deze link toesturen: https://www.kro-ncrv.nl/kruispunt/seizoenen/seizoen-2018/glaasjevieux