Informatie voor verwijzers

Informatie voor verwijzers

Als een patiënt bij op het spreekuur komt met klachten over moeheid, slaapproblemen, hartkloppingen, angst en somberheid, denk je dan aan een alcoholprobleem?

Alcoholgebruik onder 55-plussers

Problematisch drankgebruik onder 55-plussers komt steeds vaker voor. Trimbos instituut heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. De samenvatting van dat onderzoek staat in de factsheet Alcoholgebruik onder 55-plussers. Enkele conclusies:

  • in de leeftijdsgroep 55 - 70 jaar komt, in vergelijking met jongere volwassenen, meer matig en overmatig alcoholgebruik voor.
  • 55-plussers die al overmatig drinken, gaan juist meer drinken naarmate ze ouder worden. Terwijl algemeen gesproken de 55-plussers met het vorderen van de leeftijd juist minder gaan drinken.
  • veel 55-plussers zijn zich niet bewust dat alcohol een bedreiging is voor hun gezondheid en daarmee hun kwaliteit van leven.
  • de overmatige drinkers zoeken ook niet snel hulp voor hun alcoholgebruik.

In de factsheet Alcohol en 55-plussers hebben we bovenstaande visueel samengevat.

Korte screeningstest aan de hand van 5 vragen

Wij hebben een snelle test ontwikkeld die helpt te onderzoeken of de klachten van de patiënt te maken hebben met alcohol en een mogelijke verslaving.

  1. Gebruikt de patiënt alcoholhoudende dranken JA/NEE
  2. Man: gebruikt de patiënt meer dan 2 glazen per dag? JA/NEE
    Vrouw: gebruikt de patiënt meer dan 1 glas per dag? JA/NEE
  3. Heeft de patiënt ooit het idee gehad dat hij/zij minder zou moeten drinken? JA/NEE
  4. Hebben mensen de patiënt geërgerd door zijn/haar alcoholgebruik te bekritiseren? JA/NEE
  5. Heeft de patiënt zich ooit slecht of schuldig gevoeld over zijn/haar alcoholgebruik? JA/NEE
  6. Heeft de patiënt ‘s ochtends meteen alcohol gedronken om zijn/haar zenuwen te kalmeren of een kater kwijt te raken? JA/NEE

Scoort de patiënt op deze vragenlijst 2 of meer keer ‘ja’ dan is ons advies: maak een afspraak voor een face-to-face preventiegesprek, bekijk en bespreek de mogelijkheden van preventie/e-health, maak verdere consultatie in de huisartspraktijk mogelijk en maak gebruik van een uitgebreider screeningsinstrument dan deze snelle test om goed zicht te krijgen op de problemen.

Meer weten over alcoholverslaving onder 55-plussers, signaleren van problemen en reageren?

Brijder biedt geaccrediteerde live online trainingen om verslavingen te herkennen en hoe te reageren.

Brijder weet dat live contact tussen de experts die de training geven en deelnemers aan de training nog altijd tot de beste leerresultaten leidt. Samen volg je live lessen in een online klaslokaal. Met een webcam en headset sta je live met de anderen in verbinding, kun je de training volgen en met elkaar ervaringen en ideeën uitwisselen. Interactiever, leuker en leerzamer! Het is een efficiënte manier om snel meer te weten te komen over dit onderwerp.

Na deze training:

  • Weet je bij welke klachten je aan alcoholmisbruik moet denken.
  • Bent je in staat alcoholmisbruik sneller te signaleren en bespreekbaar te maken.
  • Weet je waar patiënten terecht kunnen voor meer hulp.

Inzet van POH-GGZ

Uiteraard kun je zelf de behandeling van de patiënt starten, maar je kunt ook een POH-GGZ inzetten. De POH-GGZ is getraind om 55-plussers met een alcoholverslaving te behandelen. De POH-er geeft voorlichting over de risico’s en effecten van alcoholgebruik. Ook een gezonde leefstijl komt aan bod waarin thema’s als omgaan met verlies, zelfredzaamheid en zelfregie, positief denken, eenzaamheid, lekker slapen centraal staan. Als huisarts word je op de hoogte gehouden van voortgang van de behandeling.