Roken tijdens zwangerschap
Terugvalpreventie
Terugvalpreventie

Tijdens de behandeling van verslaving is er veel aandacht voor terugvalpreventie. Je leert terugval voorkomen. Maar je bedenkt ook wat je gaat doen als je wel een keer terugvalt. Als je bent teruggevallen is de kans groot dat je je niet zo zelfverzekerd voelt ‘zie je wel, ik kan het toch niet’. Als je van tevoren bedacht hebt wat je gaat doen bij een terugval, is de kans groter dat je de draad snel weer oppakt. Dat voorkomt dat je helemaal terugvalt in jouw oude gedrag.
Risicosituaties voor terugval
Een belangrijk onderdeel van terugvalpreventie is weten wat jouw risicosituaties zijn. Dit zijn situaties waarin het voor jou moeilijk is om niet te drinken, te gokken of te gebruiken. Bijvoorbeeld:
- als ik last heb van spanning of stress
- in het weekend na mijn voetbalwedstrijd
- als ik denk: ‘1 drankje kan geen kwaad’
Je bedenkt wat in die situaties het beste werkt om te voorkomen dat je gaat drinken, gebruiken of gokken. Risicosituaties zijn voor ieder mens verschillend. De beste manier om met die situaties om te gaan ook. De kennis die je hebt over jezelf en jouw problemen is van grote waarde voor het herstelproces. Dat geldt ook bij het voorkomen van een terugval. Sommige mensen leren bijvoorbeeld omgaan met sociale druk. Maar anderen leren te ontspannen of leren welke gedachten helpend zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je mensen betrekt die voor jou belangrijk zijn en die je steunen tijdens en na de behandeling.
Terugvalpreventie bij Brijder
Tijdens elke behandeling is er aandacht voor terugvalpreventie. Op sommige vestigingen biedt Brijder een training terugvalpreventie of een nazorggroep aan. Bespreek de mogelijkheden met jouw behandelaar.