Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

RECAB-studie

RECAB-studie

In december 2022 is de Rewards for Cannabis Abstinence (RECAB) studie van start gegaan. Dit is de eerste grote klinische trial in Nederland naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van op abstinentiegerichte contingentiemanagement (CM) bij jongeren met een cannabisverslaving.

Wat is contigentiemanagement?

Tijdens een CM behandeling wordt het niet gebruiken van alcohol of drugs gestimuleerd door het beoogde gedrag – op basis van urineanalyse - intensief en structureel te belonen. Er is robuust bewijs dat CM effectief is in de behandeling van verslaving bij volwassenen. Voor jongeren met een cannabisverslaving lijkt CM ook veelbelovend, maar de kosten en baten als op zichzelf staande behandeling behoeft nader onderzoek. In deze multicenter trial onder 154 jongeren met een cannabisverslaving vergelijken we de effectiviteit en kosteneffectiviteit van CM als stand-alone behandeling met cognitieve gedragstherapie, de gebruikelijke behandeling voor cannabisverslaving. 

Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door ZonMw (programma Doelmatigheid) en de co-financiers Verslavingskunde Nederland en Stichting tot Steun VCVGZ.

Meer informatie

Lees ook: 

Betrokken bij de RECAB-studie

Betrokken bij de RECAB-studie

  • Eva Garssen, onderzoeker / promovenda 
  • Renske Spijkerman, senior onderzoeker
  • Peter Blanken, senior onderzoeker
  • Patty van Benthem, onderzoeker
  • Vincent Hendriks, hoofdonderzoek / bijzonder hoogleraar