Jaarlijks zijn er meer dan tienduizenden mensen die in de problemen raken door het gebruiken van alcohol. Denk hierbij aan verslavingen en lichamelijke gezondheidsklachten. Waarom blijft de aanpak van de overheid tegen alcoholgebruik dan toch uit? In de uitzending van Argos wordt de invloed van de alcohollobby onderzocht.

In de uitzending neemt Argos je mee naar Staatssecretaris Van Ooijen. Hij vertelt over de Preventietafel Problematisch Alcoholgebruik. Een initiatief waarbij verschillende personen en organisaties om tafel gingen om het alcoholprobleem te bespreken. Volgens Van Ooijen was er te weinig resultaat en is de alcoholtafel opgeheven. Argos gaat langs de belanghebbenden die aan tafel hebben gezeten, zoals de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) en medisch specialist Bart Takkenberg.

Subsidie naar alcoholindustrie

Met hen wordt het probleem rondom de alcohollobby besproken. Zo gaan er miljoenen euro’s aan subsidie vanuit Europa naar de alcoholindustrie. Ondanks dat er plannen zijn vanuit Nederland en Europese instanties om het alcoholbeleid strenger te maken. Eind 2021 is er vanuit de Europese Commissie 8,6 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor de promotie van alcoholische producten. 1.6 miljoen euro hiervan ging naar de promotie van wijnen uit de Provence in Nederland. Eerder ging er al 5 miljoen euro naar de promotie van Sherry in Nederland en Spanje om deze drank ‘’nieuw leven in te blazen’’. In de uitzending leer je meer over welke partijen succesvol invloed uitoefenen op de overheid.

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten