De zesdelige Netflix serie Painkiller neemt je mee in de geschiedenis van Purdue Pharma, het farmaceutische bedrijf dat pijnstillers zoals OxyContin (ook wel oxycodon genoemd) op de markt bracht. Volgens het bedrijf was de pijnstiller nauwelijks verslavend, maar in plaats daarvan raakten miljoenen mensen in Amerika verslaafd. Lees meer over de serie en bekijk de trailer!


In de jaren 90 zette het bedrijf Purdue Pharma van de familie Sackler OxyContin op de markt. Hoewel de Sacklers in het begin volhielden dat het middel niet verslavend was, bleek later dat ze wel degelijk van dit effect op de hoogte waren, maar dit verzwegen om nog meer geld te verdienen. 

Het verhaal

We krijgen in de serie meerdere invalshoeken te zien. Zo volgen we onder andere Richard Sackler die zo veel mogelijk geld wil verdienen aan OxyContin, Edie Flowers, een medewerker van het Openbaar Ministerie die de waarheid boven tafel wil krijgen en Glen Kryger, die na een auto-ongeluk OxyContin voorgeschreven krijgt en verslaafd raakt. 

Hoewel sommige namen, gebeurtenissen, locaties en dialogen in de serie gedramatiseerd zijn, wordt de ernst van een oxycodonverslaving aan het begin van elke aflevering pijnlijk duidelijk. Een nabestaande vertelt namelijk dat de dood van zijn of haar kind géén fictie is. 

Wat is OxyContin? 

OxyContin is een sterke pijnstiller die het opioïde oxycodon bevat. Het middel wordt vaak voorgeschreven na bijvoorbeeld operaties of na een ongeluk. Bij langdurig gebruik kan er verslaving optreden. Ook kan oxycodon minder goed gaan werken, waardoor iemand steeds meer nodig heeft. Als je in een keer stopt met het medicijn kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals: hartkloppingen, rillingen, onrust en misselijkheid. 

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten