Een verslaving treft niet alleen de persoon zelf, maar ook de familie en naasten. Iets waar journaliste Djuna Kramer over mee kan praten. Haar vader was namelijk heroïneverslaafd. ‘Een donkere wolk tussen ons in’, zoals Djuna het beschrijft. Over haar ervaringen maakte ze Clean, een aflevering in de podcastreeks DOCS van NPO Radio 1, VPRO en NTR. 

Djuna voelde zich vroeger heel verantwoordelijk voor haar vader. Hoewel hij gewoon werk en een huis had, had zijn heroïneverslaving wel gevolgen voor de vader-dochter relatie. Hij werd bijvoorbeeld vergeetachtig, afwezig en een beetje onberekenbaar.

Met vallen en opstaan is het Djuna’s vader uiteindelijk wel gelukt om clean te worden. Sinds zes jaar gebruikt hij helemaal niet meer. Hoe is dit gelukt en zal dit zo blijven? En hoe geef je je leven opnieuw vorm na een verslaving? Djuna bespreek het met haar vader in de aflevering Clean. 

Beluister de aflevering via de website van NPO Radio 1

 

Lees ook

De 10 meest verslavende drugs

Heroïne is een zeer verslavende drug die snel inwerkt op de hersenen. Welke drugs zijn nog meer verslavend en hoe komt dit? Bekijk de lijst met de 10 meest verslavende drugs, de kenmerken van deze drugs en waarom het middel zo verslavend is.

Lees verder

 

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten