Hoe komt het dat benzodiazepines nog steeds de meest voorgeschreven slaap- en kalmeringsmiddelen zijn? Filmmaker en producent Fançoise Mittertreiner onderzoekt het in de podcast: Verslaafd! De macht van de benzo’s. Hiervoor gaat ze in gesprek met onder andere artsen, ervaringsdeskundigen en zorgverleners. Onze collega Erik Paling vertelt over de macht van de benzo’s vanuit zijn werk als verslavingsarts.  

Naar schatting slikken 1 op de 10 Nederlanders benzodiazepines, oftewel slaap- of kalmeringspillen. Het gevaar van verslaving en de destructieve impact van deze middelen bespreekt Fançoise in deze podcast met verschillende experts. 

In gesprek met...

Zo spreekt ze in aflevering 1 met afbouwcoach Elisabeth Krijtenburg. Door haar eigen negatieve ervaring met het afbouwen van benzo’s, besloot Elisabeth deze taak op zich te nemen. Sinds 2018 ondersteunt ze mensen bij het afbouwen van allerlei medicatie. In de podcast vertelt Elisabeth waarom zij denkt dat de benzo's zo'n macht hebben. In aflevering 2 komt ervaringsdeskundige Geert van der Laak aan het woord over hoe hij tijdens het afkicken van blowen en drinken, verschillende medicijnen voorgeschreven krijgt, waaronder twee benzodiazepines. Geert vertelt hoe hij hierdoor van de regen in de drup belandde.

Collega Erik Paling aan het woord

In aflevering 7 belicht Erik Paling, verslavingsarts bij Brijder, zijn visie op verslaving en de macht van de benzo’s vanuit zijn werk als verslavingsarts. Het ‘off-label’ voorschrijven gebeurt heel veel, zegt hij. Uit zijn verhaal komt goed naar voren, hoe een pilletje toch makkelijk is voorgeschreven en cognitieve gedragstherapie voor slaapproblemen vaak niet wordt vergoed. Beluister hieronder de aflevering.


Deze 12-delige podcast serie wordt gesponsord door Spoor6 en mede mogelijk gemaakt door Brijder Verslavingszorg en Triora, onderdeel van Parnassia Groep.

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten