Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

Verslavingskliniek voor Ouder & Kind

Verslavingskliniek voor Ouder & Kind

Brijder Verslavingskliniek voor Ouder & Kind is een intensieve klinische behandeling van 6 tot 9 maanden. Op de afdeling verblijven (toekomstige) moeders die te maken hebben met verslavingsproblemen, samen met hun kind(eren) in de leeftijd van 0 tot 5 jaar. 

Het verblijf  

In de kliniek verblijf je in een groep van maximaal 11 cliënten op één unit, die bestaat uit een woonkamer, eetgedeelte, keuken en eigen slaapkamers met badkamer. Op de slaapkamers is voldoende ruimte voor zowel moeder als kind. Daarnaast is in de gezamenlijk ruimtes voldoende speelruimte voor de kinderen en zijn er ook boxen aanwezig.  

De klinische behandeling  

De klinische behandeling bestaat uit individuele gesprekken en groepstherapie. De groepstherapieën volg je samen met de cliënten van de unit waar je verblijft. 

Iedere cliënt heeft gesprekken met de individuele behandelaar. In deze gesprekken wordt het probleemgedrag besproken, geanalyseerd en er wordt een oplossingsstrategie bedacht. Onder probleemgedrag valt verslavingsgedrag (zoals het gebruik van middelen, gokken en gamen) en alle andere impulsieve en schadelijke gedragingen, bijvoorbeeld het aangaan van heftige conflicten of juist uit te weg gaan van je gevoel. Het oefenen van het nieuwe gedrag is daarbij belangrijk, maar ook moeilijk. Er zijn vaak allerlei belemmerende factoren. Ook hieraan wordt in de individuele therapie aandacht besteed.  

Daarnaast wordt er tijdens de individuele therapie gekeken wat jij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij contacten met externe partijen zoals Veilig Thuis. Of een VIPP-SD videotraining tussen ouder en kind om de hechting te bevorderen. Mocht er sprake zijn van trauma gerelateerde klachten, kan je naast je individuele DGT-behandeling een traumabehandeling te volgen, bijvoorbeeld EMDR.

Verdeeld over de week worden verschillende groepsbehandelingen gegeven, groepen waar alleen de ouder aan deelneemt maar ook groepen voor ouder en kind samen:   

Denk daarbij aan:  

  • DGT- vaardigheidstraining 
  • Mindful Ouderschap 
  • Groepspsychotherapie 
  • Ouderschapsgroep 
  • Hechting & Spel 
  • Hechting & Cognitie 

Maar ook eenvoudige bezigheden zoals wandelen samen met je kind worden ingezet tijdens therapie momenten. 

 

 De behandeling richt zich op drie onderdelen:

De behandeling van de moeder is met name gericht op het leren reguleren van heftige emoties middels het aanleren van vaardigheden. Hierbij wordt gewerkt vanuit de Dialectische gedragstherapie (DGT). In deze behandeling leer je op een andere manier met je emoties omgaan, minder impulsief te zijn en minder schadelijk gedrag te vertonen. Het verslavingsgedrag is tijdens de DGT in elke sessie een onderdeel van gesprek.   
De behandeling gericht op de hechting tussen moeder en kind focust op het verbeteren van de band tussen hen en daarbij het leren begrijpen en invoelen wat het kind nodig heeft. Hierbij wordt gewerkt volgens de principes van een mentaliserend bevorderende therapie (MBT). 
Ten slotte monitoren we de cognitieve, emotionele en sensomotorische ontwikkeling van het kind en coachen we de moeders op het stimuleren van deze ontwikkeling. Indien wij ons zorgen maken over de ontwikkeling van het kind, werken wij samen met onze collega’s van Youz om te kijken wat hierin nodig is voor moeder en kind. 

 

Begeleiding 

Naast een individueel behandelaar heeft iedere cliënt een persoonlijk begeleider (PB-er). Met hem of haar werk je in een wekelijks gesprek aan meer praktische hersteldoelen, bijvoorbeeld ten aanzien van medicatiegebruik, hygiëne, financiële zaken, werk, of het aanpakken van somatische klachten. 

Van intake naar opname in 3 stappen

Als uit jouw aanmelding blijkt dat dit een goede behandeling zou kunnen zijn, dan word je uitgenodigd voor een intake. Bij het intakegesprek vraagt onze intaker je huidige klachten, hulpvraag en behandelgeschiedenis uit, evenals andere relevante zaken als medicatiegebruik en lichamelijke klachten.
Als uit de intake een positieve indicatie volgt, kom je op de wachtlijst om zo snel mogelijk te beginnen aan de pre-therapie. Dit is is enerzijds bedoeld om jou meer informatie over onze behandeling te geven. Anderzijds kijken we samen met jou tijdens de pre-therapie of je de motivatie voor dit veranderproces vast kunt houden en of je kan komen tot commitment voor een intensieve DGT-behandeling. Dit doen we in een wekelijkse commitmentgroep die je ambulant of bij onze collega’s op de detox afdeling kan volgen.
Indien je in de pre-therapie tot commitment komt, start de opname zo snel als er plek is en wordt de pre-therapie bij je individueel behandelaar vervolgt in de eerste 2 weken van opname. Hierna volgt het definitieve besluit of de behandeling wordt voortgezet.

Five Days Inside in de Brijder kliniek

Five Days Inside in de Brijder kliniek

Voor het RTL-programma Five Days Inside liep presentatrice Geraldine Kemper 5 dagen mee in de VPP en de afdeling Ouder & Kind van Brijder in Den Haag. Heb je de aflevering destijds gemist of wil je de aflevering nog een keer terugkijken? Bekijk Five Days Inside dan op Videoland (seizoen 5, aflevering 4)! 
 

Aanmelden Verslavingskliniek Ouder & kind

Voor wie?

Afdeling Ouder & Kind is een geschikte behandeling als je zwanger bent en/of moeder bent van een kind(eren) tussen de 0 en 6 jaar oud en je het moeilijk vindt om met emoties en relaties om te gaan. Daarnaast heb je te maken met een verslaving, dit kan in middelen of gedrag zijn. Het is van belang dat je gemotiveerd bent om deze patronen te onderzoeken, doorbreken en te oefenen met nieuw gedrag.

Aanmelden 

Let op: aanmeldingen kunnen alleen gedaan worden door een ambulante regiebehandelaar. Jouw verwijzer kan je aanmelden via: ouderenkindaanmeldingen@brijder.nl

Voor vragen over aanmeldingen kan telefonisch contact worden opgenomen

088 358 22 71