Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

REDUCE-studie

REDUCE-studie

In de REDUCE-studie onderzoeken we de effectiviteit en veiligheid van vertraagde-afgifte dexamfetamine ten opzichte van placebo in de behandeling van cocaïneverslaving. Het onderzoek vindt plaats bij 4 grote verslavingszorginstellingen.

Aan het onderzoek kunnen 204 cliënten, die worden behandeld in een methadonprogramma voor hun bijkomende heroïneverslaving, meedoen. De cliënten worden door toeval toegewezen aan behandeling met vertraagde-afgifte dexamfetamine of met een placebo gedurende 24 weken. Daarna volgt een periode van 6 weken waarin we de gevolgen van stoppen onderzoeken. De effecten van beide behandelingen op het cocaïnegebruik, de algehele gezondheid en kwaliteit van leven worden gedurende de behandeling, aan het eind van de behandeling en op 52 weken follow-up geëvalueerd.

Dexamfetamine geregistreerd als medicijn?

De studie bevat een effectiviteits- en veiligheidsanalyse. Bij gebleken effectiviteit en veiligheid kan vertraagde-afgifte dexamfetamine mogelijk geregistreerd worden als medicijn voor de behandeling van mensen met een cocaïneverslaving. In het onderzoek werkt het PARC intensief samen met onder andere de instellingen voor verslavingszorg Brijder, Antes, GGD Amsterdam en Jellinek-Utrecht en Stichting het Zwarte Gat.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw (Goed Gebruik Geneesmiddelen, Rediscovery). 


Lees ook: 

Betrokken bij de REDUCE-studie

Betrokken bij de REDUCE-studie

  • Tjitske Colenbrander, onderzoeker / promovenda / verslavingsarts KNMG
  • Peter Blanken, senior onderzoeker
  • Vincent Hendriks, hoofdonderzoeker en bijzonder hoogleraar