Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

200+x+200+FunX.jpg

12 september 2018

Jongerenzender FunX besteedde dinsdagavond 11 september aandacht aan het onderwerp watervergiftiging na XTC-gebruik. Gerard Alderliefste van Brijder beantwoordde diverse vragen, zoals: Wat is watervergiftiging? Waarom heb je een verhoogd risico op watervergiftiging na XTC-gebruik? Wat zijn symptomen en wat kun je doen om watervergiftiging te voorkomen?

FunX besteedde aandacht aan dit onderwerp omdat afgelopen weekend bekend is geworden dat twee vrouwen zijn overleden door watervergiftiging, na xtc-gebruik op een dancefestival.

Verkeerde aannames door onvoldoende kennis

Vrouwen zijn gevoeliger voor het risico op watervergiftiging. Mogelijk is er sprake van verkeerd aangeleerd drinkgedrag in combinatie met warmte en een vals dorstgevoel.

Een voorbeeld van verkeerd aangeleerd drinkgedrag is dat je veel water moet drinken om af te kunnen koelen. De beste manier om af te koelen is ieder uur eventjes de dansvloer verlaten en uit te rusten in een koele ruimte. Ander voorbeeld van verkeerd aangeleerd drinkgedrag is dat je veel moet drinken om je lichaam te zuiveren als je je slecht voelt door drugs.

Watervergiftiging kan voorkomen worden door goede voorlichting. Tips hoe je jezelf kunt koelen, lees je op de site van Drugsinfoteam.

Gemist?

Het complete item ' Wanneer is teveel water drinken schadelijk?' uit de uitzending bij Morad en Shay is terug te luisteren.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.