Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

10 september 2020

regulier-De+Banjaard.jpg

Naar schatting telt Nederland zo’n 500.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Als een ouder een psychisch en/of een verslavingsprobleem heeft, dan worden kinderen thuis vaak met stresssituaties geconfronteerd. Daarom bieden Brijder en GGZ Noord-Holland-Noord voor deze kinderen de KOPP/KOV groep aan.

Kinderen voelen vaak goed aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op. Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich of nemen teveel taken en verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur zelf problemen gaan ontwikkelen.

Om deze kinderen verder op weg te helpen bieden Brijder en GGZ NHN de KOPP/KOV groepen. Belangrijke ingrediënten van deze doe-praatgroepen zijn: het bieden van onderlinge (h)erkenning, het wegnemen van irreële gedachten en het ontschuldigen van zowel kind als ouder. Dit doen zij door inzicht te verschaffen in emoties die de kinderen kunnen hebben, handvatten mee te geven hoe zij met de thuissituatie om kunnen gaan, de weerbaarheid te versterken en kennis te vergroten in de problematiek van hun ouder(s).

Daarnaast merken kinderen dat zij niet de enige zijn, kunnen zij hun verhaal kwijt en kennismaken met kinderen met soortgelijke ervaringen. Binnenkort start in Langedijk en Alkmaar een doe-praatgroep voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De groep bestaat uit acht kinderbijeenkomsten van anderhalf uur op doordeweekse dagen na school en daarnaast zijn er twee ouderbijeenkomsten.

Aanmelden

Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Petra Poland via p.poland@ggz-nhn.nl of 06-23116109. Er is geen verwijsbrief nodig en de kinderen worden niet ingeschreven bij de ggz. Aan de groep zijn geen kosten verbonden.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.