Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

10 augustus 2017

200x200+drugs.jpg

De kans is groot dat partydrugs over een paar jaar worden gebruikt als medicijn tegen psychische problemen. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar het gebruik van paddo's bij mensen die depressief zijn en het gebruik van ketamine bij mensen met ernstige psychische problemen.

In België wordt momenteel geëxperimenteerd met ketamine, beter bekend als de partydrug Special-K. in tabletvorm. Tot nu toe zit in de meeste antidepressiva het gelukshormoon serotonine, maar dat heeft pas na enkele weken effect. "Bij ketamine zijn er al na een paar uur positieve effecten meetbaar, een groot voordeel voor acuut suïcidale patiënten," aldus hoogleraar psychiatrie Robert Schoevers tegen Metro.

PTSS

Ketamine is niet de enige partydrug die succesvol wordt ingezet om psychische problemen het hoofd te bieden. Zo wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van lsd en MDMA, het hoofdbestanddeel van XTC, door mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Neuropsycholoog Kim Kuypers, verbonden aan Maastricht University, ontdekte dat MDMA de empathie verhoogt. "MDMA helpt om de band met de therapeut te versterken en makkelijker over het trauma te praten. Ook kan het angst bij terminale patiënten verminderen."

Niet zelf experimenteren

Toch is het gebruik van partydrugs als medicijn niet zonder risico’s en wordt het mensen met klem afgeraden zelf te experimenteren. Het gebruik van ketamine kan onder meer leiden tot blaasproblemen en psychoses. En ook bij het gebruik van MDMA zijn de gevaren niet gering: patiënten kunnen last krijgen van een verhoogde hart- en bloeddruk, een verminderd geheugen en last krijgen van nóg depressievere gevoelens. Alleen met een goede voorbereiding en in een ondersteunende setting kunnen de bijwerkingen beperkt worden.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.