Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

24 juli 2017

200+x+200+drugs.jpg

De zomer nadert zijn hoogtepunt en dat betekent dat het festivalseizoen in volle gang is. En dat er (weer) volop met partydrugs geëxperimenteerd wordt.

Traditioneel zien we in de zomermaanden een stijging in recreatief gebruik van populaire partydrugs en dat is dit jaar niet anders. Bij Brijder zijn we niet tégen het gebruik van partydrugs, maar we willen wel dat gebruikers inzien dat er risico's zitten aan het gebruik. Houd je verstand erbij!

Partydrugs: wat zijn het?

Partydrugs is een verzamelnaam voor alle drugs die voornamelijk tijdens het uitgaan worden genomen. XTC, cannabis en cocaïne kennen we allemaal, maar minder bekende partydrugs als 4-FA en Benzofury winnen terrein. Deze drugs worden ook wel research chemicals genoemd. Ook alcohol valt onder de noemer 'drugs'.

Wat doen partydrugs met je?

Wat partydrugs met je kunnen doen is afhankelijk van de soort drugs die je gebruikt. Elke drug heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en risico’s. Toch zijn er ook een aantal overeenkomsten: de meeste partydrugs hebben als gemeenschappelijke deler dat ze een opgewekt gevoel en meer energie geven, waardoor je langer kunt dansen en feesten.

Wat zijn de risico's (tijdens langdurig gebruik)?

Partydrugs worden voornamelijk in het weekend genomen, waardoor het gebruik in de meeste gevallen beperkt blijft. Toch zijn er wel degelijk risico’s (link). Partydrugs kunnen bij langdurig en overmatig  gebruik geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid veroorzaken. Daarnaast bestaat het gevaar van overdosering of het 'verkeerd vallen' van drugs. Dat zorgt voor acute gezondheidsrisico’s die in enkele gevallen zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.  Als je tóch partydrugs wilt gebruiken raden wij aan je drugs altijd te laten testen en drugs nooit in combinatie met alcohol of andere drugs te gebruiken.

Voor meer informatie over de risico’s van partydrugs kun je terecht op de website drugsinfoteam.nl.

Landelijk Spreekuur Partydrugs

Heb je klachten na het gebruik van drugs, zoals een angstig of somber gevoel of een verminderde concentratie? Bedenk dan dat je klachten na enkele dagen  meestal vanzelf overgaan. Als dat niet het geval is neem dan contact op met het Landelijk Spreekuur Partydrugs. Het is in ieder geval belangrijk om tijdens de herstelperiode geen alcohol of drugs te gebruiken en voldoende te slapen.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.