Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

17 juli 2018

Drugsverslaving.jpg

Steeds meer cliënten van Brijder Den Haag snuiven hun cocaïne in plaats van het te roken. Dat blijkt uit de kerncijfers Den Haag 2017 die onderzoeksinstituut PARC elk jaar presenteert in een tabellenboek.

 

De afgelopen jaren lijkt er sprake te zijn van een verschuiving in de wijze waarop cliënten cocaïne gebruiken; 5 jaar geleden gaf ruim twee derde aan hun cocaïne te roken. Momenteel wordt cocaïne wordt door ruim de helft van de cliënten met primair, problematisch cocaïnegebruik gerookt (crack-cocaïne basen), terwijl de overige cliënten cocaïne snuiven.

Alcoholverslaving komt meest voor

De meerderheid van de cliënten noemde alcohol als belangrijkste probleemmiddel (44%), gevolgd door opiaten (19%), cannabis (16%) en cocaïne (11%). Het percentage cliënten van 55 jaar of ouder is al enkele jaren boven de 20% en neemt geleidelijk toe. Bij cliënten met als primaire probleemmiddel alcohol of opiaten ligt het percentage 55+ nog hoger. Deze hogere leeftijd van ouderen met een hulpvraag voor alcohol en opiaten is ook landelijk te zien.

Tabellenboek

In het tabellenboek worden de belangrijkste verslavings- en demografische kenmerken beschreven worden van de 2398 cliënten die vorig jaar ten minste één dag in zorg geweest zijn bij Brijder Den Haag voor behandeling van hun verslaving.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.