Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

29 augustus 2018

Lachgaspatronen+200x200.jpg
Lachgas blijft onder jongeren onverminderd populair. En gebruikers worden steeds jonger. Deskundigen maken zich zorgen. Lachgas zorgt voor een kortdurende roes, maar kan ook leiden tot zenuwschade en beschadiging van de hersenen. RTV Rijnmond maakte een nieuwitem.

Brenda Riegman preventiemedewerker van ggz-instelling Antes (net als Brijder onderdeel van Parnassia Groep) wordt door RTV Rijnmond geïnterviewd. Zij ziet het gebruik van lachgas nog steeds stijgen. "We zien het steeds meer, er wordt op steeds jongere leeftijd gebruikt. Uit onderzoekt blijkt dat ongeveer 5 procent van de jongeren gebruikt. Onder festivalgangers, bezoekers van evenementen en clubbezoekers gebruikt ongeveer de helft lachgas. Sommigen zijn pas 15, maar we weten ook van 12- en 13-jarigen die lachgas nemen."
Het toegenomen gebruik is ook te zien op straat. Op plekken waar jongeren samenkomen liggen vaak van deze lachgascapsules. 

Doordat het lachgas geinhaleerd wordt komt het heel makkelijk in de lichaam. Makkelijker dan zuurstof. Het lachgas kan zorgen voor een (tijdelijk) zuurstofgebrek. Dat kan zorgen voor beschadigingen in de hersenen. Lachgas kan ook leiden tot zenuwbeschadigingen. Het gas is dan opgenomen in het brein waar het een bepaald specifiek vitamine blokkeert. Dat zorgt dan voor die zenuwschade.

Lachgas heeft onder jongeren een onschuldig imago. Lachgas zit in de capsules van slagroompatronen. Het lachgas in de capsule zorgt ervoor dat slagroom uit een cilinder gespoten kan worden. Jongeren vullen een ballon met lachgas uit zo'n slagroomcapsule en inhaleren het lachgas dan vanuit de ballon.

Bekijk het complete item over lachgas.

 

 

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.