Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

26 oktober 2017

200+x+200+jongen+rookt+wiet.jpg

Ruim de helft van alle Noord- en Zuid-Hollandse jongeren die in 2016 in zorg is geweest bij Brijder Jeugd, werd behandeld voor een cannabisverslaving. Dit blijkt uit cijfers gepubliceerd door het Parnassia Addiction Research Centre (PARC), onderdeel van Parnassia Groep.

In het onderzoek worden de belangrijkste verslavingskenmerken beschreven van de 1244 jongeren van 12 tot en met 22 jaar die in 2016 ten minste één dag, ambulant of klinisch, bij Brijder Jeugd zijn behandeld voor hun verslaving. Ruim driekwart van de behandelde patiënten was man.

Probleemmiddelen

Meer dan de helft van de jongeren (54 procent) noemde cannabis als belangrijkste probleemmiddel, gevolgd door alcohol en gamen (13 procent) en drugs (9 procent). Opvallend is dat cannabis bij zowel mannen als vrouwen bovenaan staat. In de groep van 12 tot en met 14 jaar komt gamen het meeste voor, in de groep 15 tot en met 17 jaar cannabis, en in de groep 18 jaar en ouder komt cannabis nog steeds het meeste voor, maar zien behandelaars ook meer alcohol- en drugsgebruikers.

Meer behandelingen afgerond

In 2016 werd één op de vijf patiënten klinisch behandeld (21 procent), al dan niet in combinatie met een ambulante behandeling. Het merendeel van de patiënten werd uitsluitend ambulant behandeld (79 procent).

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.