Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

14 februari 2019

Nationale+Drugsmonitor+2018-2.png

‘Het aantal cliënten in de verslavingszorg met een primair ghb-probleem steeg van 60 cliënten in 2007 naar 837 cliënten in 2015. De meeste cliënten (78%) waren bekenden bij de verslavingszorg en stonden al eerder ingeschreven. De terugval na behandeling is groot. Binnen 3 maanden na detoxificatie [ontwenning, red.] is 70% weer in behandeling.’ Dat meldt de Nationale Drugsmonitor 2018.

Cijfers verslavingszorg

Ingezoomd op de verslavingszorg zien we ook een geleidelijke daling van mensen met een cocaïneverslaving die om hulp vragen. Ongeveer de helft snoof de drug en de andere helft rookte het. Uit de Drugsmonitor blijkt ook dat het aantal opiaatgebruikers in de verslavingszorg verder blijft dalen, en dat de gebruikers steeds ouder zijn. Een andere conclusie is dat ecstasygebruikers niet vaak hulp zoeken bij de verslavingszorg. Slechts 1% van alle drugscliënten is xtc-gebruiker. Het afgelopen decennium is het aantal mensen dat hulp zocht vanwege hun amfetamineverslaving gestegen. Vanaf 2010 is het aantal cannabiscliënten bij de verslavingszorg gestabiliseerd.

Lees het jaarbericht van de Nationale Drugsmonitor 2018 voor de volledige cijfers, of de highlights van het Trimbos Instituut.

Hulp zoeken

Brijder behandelt verslavingen als alcoholverslaving, drugsverslaving en medicijnverslaving. Voor voorlichting en (persoonlijk) advies kun je ook terecht op de website drugsinfoteam.nl.Heb je klachten na het gebruik van drugs, zoals een angstig of somber gevoel of een verminderde concentratie? Bedenk dan dat je klachten na enkele dagen meestal vanzelf overgaan. Als dat niet het geval is neem dan contact op met het Landelijk Spreekuur Partydrugs.

Het jaarbericht van de Nationale Drugsmonitor 2018 bevat trends en cijfers over alcohol, drugs en roken. De informatie in dit rapport is een samenstelling van de verschillende monitors van het Trimbos Instituut en bronnen zoals ziekenhuisregistratie, verslavingszorg en sterftecijfers.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.