Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

18 juni 2018

200+x+200+game

De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) heeft als eerste grote instantie een gameverslaving als officiële verslaving erkend. Nederland telt zo'n 12.000 jongeren met een gameverslaving. Slechts een klein percentage daarvan zoekt hulp.

Volgens de WHO zijn drie dingen kenmerkend voor een gameverslaving: een gebrek aan controle over hoeveel je gamet, een voorkeur voor game ten opzichte van andere activiteiten in het dagelijks leven en het blijven gamen, óók als dit negatieve consequenties heeft.

Problemen op school of met familie

"Vaak zijn problemen met familie, vrienden, werk en school doorslaggevend," zegt Margot Peeters, verslavingsdeskundige van de Universiteit Utrecht op NOS.nl. "Gameverslaafde jongeren verliezen interesse in hun omgeving en krijgen problemen in de sociale contacten met vrienden en familie."

Test gameverslaving

Verslaafd aan gamen zijn is een tamelijk nieuw probleem dat steeds groter wordt. Sinds 2010 krijgt Brijder steeds vaker te maken met een hulpvraag bij gameverslaving. De gemiddelde leeftijd van onze cliënten die game verslaafd zijn is 20 jaar. Daarbij zien we dat veel meer mannen dan vrouwen een gameverslaving hebben: 96 procent tegenover 4 procent.

Ben jij gameverslaafd? Doe de test.