Nieuwsoverzicht
Gameverslaving door WHO erkend als officiële verslaving
Componence Asset List
04 juli 2019

De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) erkent per 1 januari 2022 een gameverslaving als officiële verslaving. Ook online gokken valt daaronder. Nederland telt zo'n 12.000 jongeren met een gameverslaving. Slechts een klein percentage daarvan zoekt hulp.
Volgens de WHO zijn drie dingen kenmerkend voor een gameverslaving: een gebrek aan controle over hoeveel je gamet, een voorkeur voor game ten opzichte van andere activiteiten in het dagelijks leven en het blijven gamen, óók als dit negatieve consequenties heeft.
Nieuwe classificatie
Na anderhalf jaar overleg, is gameverslaving opgenomen in de internationale statistische classificatie van ziekten en met gezondheid verband houdende problemen. De verslaving werd in 2017 al opgenomen in een conceptversie van de classificatie. Alle leden van de WHO zijn het er nu over eens dat gameverslaving ook officeel erkend moet worden als verslaving. De nieuwe classificatie gaat op 1 januari 2022 in.
Problemen op school of met familie
"Vaak zijn problemen met familie, vrienden, werk en school doorslaggevend," zegt Margot Peeters, verslavingsdeskundige van de Universiteit Utrecht op NOS.nl. "Gameverslaafde jongeren verliezen interesse in hun omgeving en krijgen problemen in de sociale contacten met vrienden en familie."
Test gameverslaving
Verslaafd aan gamen zijn is een tamelijk nieuw probleem dat steeds groter wordt. Sinds 2010 krijgt Brijder steeds vaker te maken met een hulpvraag bij gameverslaving. De gemiddelde leeftijd van onze cliënten die game verslaafd zijn is 20 jaar. Daarbij zien we dat veel meer mannen dan vrouwen een gameverslaving hebben: 96 procent tegenover 4 procent.
Ben jij gameverslaafd? Doe de test.
Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt
Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.