Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

21 december 2018

200x200+glas+wijn.jpg
De feestdagen komen eraan. Vaak is het Kerstdiner een mooi moment om extra uit te pakken. Mooi aangeklede tafel, misschien komen familie of vrienden eten, een fles wijn op tafel. Proosten om 24:00 uur met champagne bij Oud en Nieuw. Maar hoe zit dat met je puber? Mag die dan ook een glaasje?

Het is gezellig. En wat doe je als je puber ook zin heeft in een glaasje wijn, net zoals de volwassenen, of dat glas champagne om het nieuwe jaar in te luiden? Zeg je dan 'nee', met het risico dat de sfeer omslaat of geef je toe? Voor deze ene keer of omdat het een speciaal moment is? Dat kan toch geen kwaad?

Wees consequent

Sta je met Kerst of met O&N toe dat je kind een glaasje mag drinken omdat het een speciaal moment is, dan kan deze denken dat een ander moment ook een speciaal moment is en dat je dan ook iets van alcohol mag drinken. Een verjaardag van een vriend/vriendin,  iets anders feestelijks, en voordat iemand het in de gaten heeft is er altijd wel wat te vieren.

Dat gesprek over alcohol en roken moet je al eerder in het jaar en vaker voeren met je kind. Anders word je voor het blok gezet.
Nix 18: niet roken en niet drinken tot je 18de. Dit is de landelijke campagne om het roken en drinken onder jongeren verder terug te dringen. Roken en drinken is schadelijk voor de jonge hersenen die zich nog volop aan het ontwikkelen zijn. Het kan zeker geen kwaad om een paar dagen voor Kerst en O&N je kind nog eens aan die afspraak te herinneren. 

Niet de alcohol maakt het gezellig, maar het gezelschap

Dat besef moet er zijn. Ja, alcohol maakt iedereen was 'losser', maar is het dan meteen ook gezelliger? Het gaat om de mensen om je heen, de mensen met wie je wat deelt, de mensen die om jou geven en jij om hen. En ouders willen het beste voor de kinderen, en soms moet je dan duidelijk en streng zijn.

Happy Drinks

Tegelijk is het logisch dat op die speciale momenten als Kerst en O&N ook de jongeren iets speciaals willen. Dat kan met Happy Drinks. Op Pinkpop 2018 stond Trimbos met een stand met deze speciale non-alcoholische drankjes. Niks suf, lekker cool juist.

Als je toch nog dat gesprek over Nix 18 nog eens moet voeren met je puber, geef hem dan ook het receptenboek Happy Drinks. Dat kan hij/zij het alvast doorbladeren en checken of alles wat er nog is voor zo'n bijzonder dankje ook in huis is. 

Thuis een glas is toch beter dan in de kroeg?

Verantwoord thuis drinken bestaat niet. Je kunt je kind thuis niet leren verantwoord te drinken. Beter thuis een glas 'onder toezicht van de ouders' dan niet weten wat er er gebeurt in de kroeg?  Het antwoord is 'nee'. Ook hier geldt wees consequent en herinner ook jezelf aan de afspraken van Nix18.
Drinkt je kind af en toe een glas wijn of bier met je mee, dan is de kans groot dat hij of zij op termijn meer gaat drinken. Uit diverse onderzoeken in Nederland en heel Europa blijkt ook dat als er thuis alcohol gedronken mag worden, dat dat bepalend is voor later alcoholgebruik van jongeren.

Een paar praktische tips voor een gespek

Hoe pak je een gesprek met je kind aan over niet drinken? Een paar tips:

 1. kies een goed moment
  Niet 's ochtends, dan zijn ze niet op hun best. En ook niet vlak voordat hij of zij weggaat. Misschien als hij/zij uit school komt. Vraag eerst hoe zijn/haar dag was en kaart het daarna aan. Zorg voor een echt gesprek en dat de mobiel uitstaat (wat betreft geluid). 
  Misschien sluit iets wat in het nieuws is mooi aan op wat je te bespreken hebt.
 2. Wees duidelijk. Vertel over Nix18 en maak de afspraak. niet roken en drinken tot 18 jaar. Ook niet bij het uitgaan en tijdens de feestdagen. Afspraak is afspraak.
 3. Bereid het gesprek voor
  Kijk zelf ook op de website van Nix18, lees ook de pagina over de risico's over alcoholgebruik
 4. Herhaal de afspraak, maar niet iedere week
  Het is goed af en toe de ander weer eens aan de afspraak van Nix18 te herinneren. Dat hoeft niet iedere week, want dat werkt dan contra-productief.

 

Drink ik misschien teveel?

Doet zo'n gesprek met je kind beseffen dat jezelf wellicht ook teveel drinkt? Brijder biedt diverse behandelmogelijkheden - met de hulp van een behandelaar, of zelfstandig via online zelfhulp. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden die wij bieden en welke voordelen stoppen met alcohol heeft.

 

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.