Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

20 mei 2019

regulier-Lachgaspatronen.jpg

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er blijvende schade kan optreden bij gebruik van lachgas. Mensen die extreem veel lachgas gebruiken kunnen verlammingsverschijnselen krijgen, aldus verschillende revalidatieartsen. Dit meldt tv-programma Nieuwsuur.

Andere schade die gebruikers van lachgas kunnen oplopen zijn spierzwakte, verminderde conditie en tintelingen in handen en voeten. Dit laatste verschijnsel komt door een tekort aan vitamine B12. ‘Door het gebruik van lachgas ontstaat er een ophoping van verkeerde stoffen bij het ruggenmerg. Dit zorgt voor schade aan de zenuwen’, aldus revalidatiearts Wendy Achterberg in Nieuwsuur.

Nieuwsuur heeft een rondvraag gedaan bij klinieken die gespecialiseerd zijn in de behandeling van dwarslaesies. Er is een toename van patiënten met verlammingsverschijnselen bij de revalidatieklinieken in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. De afgelopen 2,5 jaar zijn daar in totaal 13 mensen behandeld die ernstige klachten kregen na het gebruik van lachgas. Het extreme gebruik is vooral een probleem in de grote steden.

Zie het artikel van Nieuwsuur Revalidatieartsen: 'Lachgas kan een leven lang ellende veroorzaken'.

Wat is lachgas?

Lachgas (distikstofmonoxide, N20) wordt gebruikt als verdovingsmiddel in ziekenhuizen en is momenteel erg populair als 'partydrug'. Lachgas wordt ingeademd via een ballon die is opgeblazen met lachgas. Het gas komt uit een patroon of cilinder. Gebruikers voelen zich gedurende enkele minuten high, opgewekt en vrolijk. Officieel is lachgas geen drug en niet verslavend, maar het heeft wel degelijk risico's voor de gezondheid.

Lees meer over partydrugs, verslavingen en behandelingen op onze website.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.