Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

15 november 2022

Lachgaspatronen+200x200.jpg
Per 1 januari van het nieuwe jaar is het bezitten en de verkoop van lachgas in heel Nederland verboden. Dat liet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren weten. We zijn blij met deze beslissing en hopen dat hierdoor het aantal mensen dat verslaafd raakt aan lachgas daalt. 

De toestroom van het aantal lachgasgebruikers is de afgelopen jaren groot, merken we ook bij Brijder. Bij Brijder Jeugd zijn we daarom in november 2021 gestart met een speciaal lachgasteam, speciaal voor jongeren tot 23 jaar en hun familie en naasten. 

Lachgasteam Brijder Jeugd

Het team is bereikbaar via jeugdzh@brijder.nl en/of het speciale telefonische lachgasspreekuur op vrijdagmiddag van 14.00-15.00 uur via 088 358 35 60. Je kunt contact met ze opnemen als je al bij Brijder in behandeling bent, in behandeling wilt komen en/of als je informatie nodig hebt over (het gebruik van) lachgas.

‘Van een paar ballonnetjes al verslaafd’

Afgelopen juni vertelden oud-cliënt Marieke en collega Gwen van Rooij, verpleegkundig specialist bij Brijder Jeugd, al over de gevaren van lachgas in een artikel op de website van Rijnmond. Zo zegt Marieke: ‘Begin er niet aan, het is niet onschuldig. Lachgas is echt heel slecht, mensen weten niet dat je van een paar ballonnetjes verslaafd kan raken.’ 

Lees ook:

Collega’s lachgasteam waarschuwen in Trouw voor gevaar lachgas. ‘We weten dat lachgas neurologische schade kan veroorzaken. De grote vraag is of die schade ook herstelbaar is en wat die betekent voor de rest van het leven.’

Vanwege risico’s een verbod

De wet is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. De Raad van State had nog twijfels en adviseerde om het onderscheid tussen recreatief gebruik en medisch gebruik duidelijker af te bakenen. Omdat dit tijd kost en de risico’s van lachgas te groot zijn, kiest het kabinet er nu dus voor om het bezit en de verkoop voor recreatief gebruik per 1 januari 2023 te verbieden.
Het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan. En ook in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in een slagroomspuit, mag lachgas worden gebruikt. 

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.