Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

14 april 2020

regulier-meisje-ipad.png

Brijder Jeugd krijgt vragen van ouders over hoe om te gaan met het beeldschermgebruik van hun kinderen in deze coronatijd. Wij hebben niet alle passende antwoorden, ieder kind, gezin en situatie is immers anders. Wel kunnen we een aantal tips geven. Mocht je behoefte hebben aan een gesprek dan kun je contact opnemen met onze preventie afdeling, via preventie@brijder.nl.

Een aantal tips

  1. Spreek samen een dagindeling af. Wanneer aan het schoolwerk? Wat verder nog te doen (huishoudelijke klussen)? Hoeveel beeldschermtijd? Wanneer gamen? Wat doe jij tijdens de pauzes? Structuur is belangrijk voor jongeren en geeft houvast.
  2. Beeldschermtijd voor school is geen gametijd. Maak onderscheid tussen de verschillende vormen van beeldschermtijd: schoolwerk, ontspanning en sociale online contacten.
  3. Wees voorzichtig met verbieden. Probeer jouw kind te verleiden en geef alternatieven voor andere activiteiten. Zeg niet zomaar “stop” bij het gamen. Kondig van te voren aan dat het gamen gaat stoppen. Geef jouw kind de gelegenheid zijn missie/ game af te maken.
  4. Sommige jongeren zijn overactief bezig met schoolwerk en kunnen hier in doorslaan. Zorg voor voldoende afleiding. Is het nodig om hier een halt in te roepen? Ga dan het gesprek aan met jouw kind en deel jouw zorgen.
  5. Kijk eens mee met de game die jouw kind speelt of vraag om een keer mee te doen. Ook zijn er op internet leuke sites te vinden waarbij je gezamenlijk uitgedaagd wordt. Denk aan: quizzen, spellen, sporten enzovoort.
  6. Wees flexibel. Een dagindeling hanteren is fijn maar wees niet al te streng met de handhaving ervan. Het is nu eenmaal niet gemakkelijk om weken achtereen op elkaars lip te zitten, dus probeer het met elkaar gezellig te houden.

Brijder Jeugd wenst iedereen heel veel sterkte toe de komende tijd. En zorg goed voor jezelf en elkaar!

Meer informatie

Op de website van Brijder Jeugd staan eerder gegeven webinars. Je kunt deze terugkijken.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.