Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

02 november 2022

200+X+200+ALCOHOL+EN+ANGST.png
Bij mensen met een alcoholverslaving, komen angstklachten vaker voor en andersom. Dit blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut. Met dit onderzoek hoopt het Trimbos-instituut beter zicht te krijgen hoe alcoholgebruik en angst elkaar beïnvloeden om hier tijdens de behandeling rekening mee te houden. 

Om dit te onderzoeken is gebruik gemaakt van gegevens van NEMESIS-2, een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de Nederlandse volwassen bevolking. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Trimbos-instituut in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit deze studie blijkt dat mensen met een alcoholverslaving 3 jaar later vaker een angststoornis ontwikkelen dan mensen zonder alcoholverslaving. Andersom blijkt ook dat mensen met een angststoornis – vooral diegene met ernstiger klachten –3 jaar later vaker een alcoholverslaving ontwikkelen dan mensen zonder angststoornis.

Aandacht voor onderliggende problemen

Het is dus belangrijk om tijdens de behandeling van een (alcohol)verslaving aandacht te besteden aan andere problemen die spelen. Dit doen we bij Brijder bijvoorbeeld in de Verslavingskliniek voor Persoonlijkheidsproblematiek (VPP) in Den Haag. In deze kliniek behandelen we binnen de kaders van de Dialectische Gedragstherapie (DGT) en leer je op een andere manier met je emoties omgaan, minder impulsief te zijn en minder schadelijk gedrag te vertonen. Maar ook in onze ambulante behandelingen besteden we aandacht aan psychische problemen. Zo bieden we bijvoorbeeld Cognitieve Gedragstherapie (CGT) bij somberheid en angst en schematherapie.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.