Succesverhalen

Ervaringsdeskundigheid.jpg

Brijder werkt samen met een groot aantal ervaringsdeskundigen.  Hier volgt een aantal van hun persoonlijke verhalen.

Het verhaal van Nicole

Nicole: “Het is 2010. Ik kom via mijn huisarts bij Brijder omdat ik al jarenlang een dubbelleven leid waar ik een punt achter wil zetten. Mijn kinderen weten niets van mijn ‘drank- en drugsprobleempje’. Een gedisciplineerde verslaafde noem ik mijzelf; Ik werk, voed mijn kinderen op en betaal mijn rekeningen op tijd.

 Wanneer mijn ex langdurig in detentie komt te zitten besluit ik hulp te zoeken bij Brijder. Ik krijg ambulante hulp in de vorm van individuele gesprekken en leefstijltraining. Ik ben supergemotiveerd en het lukt mij om na 14 jaar te stoppen met blowen. Inmiddels ben ik 5 jaar clean. Ik blow niet, rook geen sigaretten en drink ook geen alcohol.

Na Brijder ben ik meetings gaan bezoeken. Zelfhulpgroepen, gebaseerd op het 12-stappen programma. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en hier herkenning vinden. De kracht van de groep is van onschatbare waarde.

Onlangs heb ik de IE-training van Brijder gevolgd. Ik mag mijzelf nu ervaringsdeskundige noemen. In de tijd dat ik hulp zocht bij Brijder werd er nog niet gewerkt met ervaringsdeskundigen. Ik had dat als een zeer welkome aanvulling gezien. De kracht van (h)erkenning is enorm. Een hulpverlener kan mij een hoop leren, vertellen en uitleggen, maar er is er maar één die het echt snapt en dat is degene die het óók heeft meegemaakt!

Mijn leven heeft een enorm positieve wending gekregen. Ik ben blij met mezelf, mijn kinderen, mijn huidige relatie, familie en mijn sociale leven. Ik mag andere mensen bijstaan in hun proces van herstel en hopelijk vind ik in de toekomst een betaalde baan binnen de verslavingszorg. Ik ben dankbaar voor de kans die Brijder mij geeft en denk eraan: je hoeft het niet alleen te doen!”

Het verhaal van Gila

Gila: “Het is nu alweer bijna 17 jaar geleden dat ik na een gevecht van jaren heb besloten te stoppen met het gebruiken van drugs, drank en het leven wat daarbij hoorde. Ik zonderde me af en verwijderde alle telefoonnummers van dealers uit mijn ‘telefoonboek’.

Eén jaar later raakte ik in verwachting. Mijn zoon is inmiddels 15 jaar oud en gaat nu naar de vierde klas van het atheneum. Om mijn zoon te beschermen heb ik mijn turbulente verleden jarenlang onbesproken gelaten, maar op den duur vatte ik het plan om te gaan werken in de verslavingszorg. Daartoe ben ik de training IE (Inzet Ervaringsdeskundigheid) gaan volgen via Brijder.

Het is voor mij nu wel duidelijk dat mijn toch wel heftige levenservaring niet voor niks is geweest. Ik kan anderen bijstaan in het ‘gevecht’ tegen hun verslaving.  Ik volg nu de opleiding Ervaringsdeskundigheid in de zorg aan de Hanzehogeschool en ga binnenkort stage lopen bij Triora.

Ervaringsdeskundigheid blijft in mijn ogen een interessant en daarbij ook een boeiend beroep. Het is ook echt mijn passie om te werken in de verslavingszorg!”