28 september 2023

Online gokken: 22 adviezen die niet kunnen wachten

Sinds de markt voor online kansspelen op 1 oktober 2021 open ging, zijn er onnodig veel mensen in de problemen gekomen. Dat is te lezen in het rapport: Gokken met Gezondheid, advies over online kansspelen. De 22 adviezen in het rapport moeten bijdragen aan de druk op het demissionaire kabinet om de schade van de toename van het online gokken te beperken én te voorkomen. 

Deze ochtend is het rapport van rapporteur Arnt Schellekens, namens Staatssecretaris Van Ooijen naar de Tweede Kamer gestuurd. Schellekens concludeert dat het online gokken, dat twee jaar geleden in Nederland is gelegaliseerd, ‘onnodig veel mensen in de problemen brengt, variërend van schulden tot depressie en suïcidaliteit.’ 

Honderdduizenden nieuwe spelers 

Omdat een gokverslaving vaak lang ongemerkt blijft en het vaak lang duurt voordat mensen hulp zoeken, is het nog niet bekend hoeveel mensen door de openstelling van de markt gokverslaafd zijn geraakt. Wel zegt de Kansspelautoriteit (Ksa), de toezichthouder voor de branche, dat er in de afgelopen 2 jaar honderdduizenden nieuwe spelers zijn bijgekomen. 

De adviezen

  • Voor online gokkers moet een maximaal bedrag worden vastgesteld dat zij bij alle bedrijven gezamenlijk mogen verliezen. 
  • Aanbieders moeten wettelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld als zij te weinig doen om spelers te beschermen tegen gokverslaving en het uitgeven van torenhoge bedragen.  
  • Preventiedeskundigen, ervaringsdeskundigen en risico-analisten moeten vanuit professionele onafhankelijkheid aanbieders van online gokspelen kunnen adviseren over het verslavingspreventiebeleid.
  • Verplicht aanbieders informatie over risico’s van gokken duidelijker zicht- en vindbaar (in begrijpelijke taal) op hun websites te plaatsen, inclusief waarschuwingen tegen het gebruik van alcohol of drugs tijdens het gokken.
  • Perk reclame en marketing, zoals in België en Italië zijn doorgevoerd, verder in. 

Lees alle 22 adviezen in het rapport Gokken met Gezondheid, advies over online kansspelen

Hoe nu verder?

Al eerder kondigde minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan dat hij aan de hand van de eerste ervaringen met de legalisering van het online gokken bepaalde regels gaat aanscherpen. Eind dit jaar moet duidelijk worden welke stappen Weerwind precies wil zetten. 

 

Lees ook

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten