10 juli 2024

Nieuw Expertisecentrum Medicatieafhankelijkheid (ECMA) bij Brijder in Leiden

Afgelopen donderdagmiddag 4 juli was een feestelijke Kick-off bij Brijder in Leiden! De start van het nieuwe Expertisecentrum Medicatieafhankelijkheid (ECMA) werd gevierd. Onder leiding van Rozemarijn Schalk presenteerden de enthousiaste groep collega's het resultaat van maandenlang hard werken en gaven ze een kijkje in de toekomst van ECMA.

Waarom een expertisecentrum medicatieafhankelijkheid?

Medicatieverslaving, of beter gezegd medicatieafhankelijkheid van benzodiazepines of opioïde pijnstillers, vraagt vaak om een andere aanpak dan bijvoorbeeld alcoholverslaving. Tijdens de kick-off werd uitgelegd dat cliënten met medicatieafhankelijkheid zichzelf vaak niet als verslaafd zien en zich daardoor niet helemaal thuis voelen in de verslavingszorg. Het afbouwen of stoppen met medicatie vereist specifieke kennis, omdat de medicatie vaak is voorgeschreven vanwege ernstige pijnklachten of slaapproblemen die niet zomaar verdwijnen.

Wat biedt ECMA?

Bij ECMA wordt daarom nauwkeurig gekeken naar het verhaal van de cliënt en wordt de afbouw van medicatie en eventueel bijkomende psychologische klachten geïntegreerd behandeld.

Trots presenteerden de collega's van ECMA hun routekaart voor de aanpak van medicatie afhankelijkheid. Bovendien kondigden ze aan dat collega's binnen Brijder bij hen terecht kunnen voor consultatie, iets wat hopelijk alleen maar uitgebreid zal worden, aldus Rozemarijn Schalk.

De toekomst

De eerste samenwerkingen met externe partners, waaronder het LUMC, zijn al gestart. Het ECMA-team kijkt vol vertrouwen en enthousiasme uit naar de toekomst en verdere ontwikkeling van hun expertisecentrum. ‘’We beginnen intern met het delen van de routekaart en het bieden van consulatie en advies, maar onze droom is wel dat we dit kunnen uitbreiden naar een expertisecentrum voor de gehele zorg.’’, aldus Rozemarijn.

De middag werd feestelijk afgesloten met een toost en een heerlijke ECMA mocktail. Een perfecte afsluiting van een inspirerende bijeenkomst!

Het ECMA-team bestaat uit:

  • Erik Paling
  • Leonie van Kleef
  • Jan Willem Dierssen
  • Sanne de Waal
  • Niels van der Ham
  • Guus Kern (ontbreekt op de foto)
  • Max de Ruiter
  • Rozemarijn Schalk

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten