'De kracht van (h)erkenning heeft een enorme, soms onderschatte waarde!'

Onze ervaringsdeskundigen leveren een belangrijke bijdrage aan de behandeling en het herstel van cliënten. Ze weten wat iemand doormaakt en zijn het voorbeeld dat herstel écht mogelijk is. Daarom zetten we onze collega's graag in het zonnetje. Deze keer: Liesl Burema, ervaringsdeskundige bij Brijder Leiden en Katwijk. Waarom is haar werk zo waardevol, neemt ze haar werk mee naar huis en kan een 0,0% biertje wel of niet? Lees verder...

Wat wil je kwijt over je eigen ervaring?  

Ik heb zelf verschillende dingen meegemaakt, zoals wat het betekent om actief verslaafd te zijn en hoe het voelt om in herstel te zijn. Ook heb ik te maken gehad met verslavingsproblemen binnen mijn familie, depressie en verschillende soorten trauma's, en hoe ik daarmee omga in behandeling. Ik ben ook bekend met het 12-stappenprogramma.Als iemand meer over mijn ervaringen wil weten, deel ik graag mijn ervaringen! 

Heb je een concreet voorbeeld uit de praktijk, wanneer jij als ervaringsdeskundige bij een behandeling betrokken wordt? 

Een situatie die ik vaak tegenkom, is wanneer iemand op zoek is naar herstel en zich afvragen hoe ze zonder middelen kunnen leven. Binnen het GHB-team word ik vaak ingeschakeld als iemand wel hulp wil, maar moeite heeft om in behandeling te komen. Met behulp van Outreachend zorg en het delen van mijn eigen ervaringen probeer ik een vertrouwensband op te bouwen. Hierdoor kan ik de cliënt uiteindelijk de benodigde zorg bieden. 

'Cliënten vinden het prettig dat ik begrijp wat ze doormaken'

 

Is er een moment in je werk geweest wat jou heeft ontroerd?  

Zeker weten, er zijn verschillende momenten die me bijblijven. Aangezien we met mensen werken, komen er ook emoties kijken bij ons werk. Soms voel ik me machteloos als iemand niet bereikbaar is en ik besef dat dit meestal geen goed nieuws betekent. Maar ik voel ook vreugde als een cliënt succesvol de behandeling heeft afgerond.  

Waarom zou elke Brijder team een ervaringsdeskundige moeten hebben? 

Vaak hoor ik van cliënten dat ze het prettig vinden dat ik begrijp wat ze doormaken, omdat ik zelf in hun schoenen heb gestaan. Ik denk dat de kracht van (h)erkenning een enorme, soms onderschatte waarde heeft. 

Wat motiveert jou om dit werk te doen? Wat maakt het werk leuk? 

Voor mij is dit werk elke dag weer een leuke uitdaging. Omdat ik met verschillende teams werk, ziet elke dag er anders uit. Het kan variëren van huisbezoeken met Outreachende zorg tot motiverende gesprekken in de spreekkamer, en zelfs het opzetten en leiden van nieuwe of bestaande groepssessies. Deze afwisseling maakt het werk voor mij echt interessant en leuk. 

Wat is het mooiste compliment dat je ooit van een cliënt of collega hebt gekregen? 

Het mooiste compliment ging over mijn manier van communiceren. Ik ben direct en eerlijk met cliënten, zonder in discussies of conflicten verstrikt te raken. Hierdoor kan ik snel tot de kern van een zaak komen en mensen echt begrijpen.  

'Brijder is kundig, ervaren en vertrouwelijk'

 

Neem je je werk wel eens mee naar huis?   

Af en toe gebeurt dat wel. Ik probeer echter mijn best te doen om situaties en gebeurtenissen met cliënten zoveel mogelijk op werk met bijvoorbeeld collega’s te bespreken. Zo kan ik ervoor zorgen dat mijn werk ook echt op het werk blijft. 

Hoe omschrijf jij Brijder in 1 zin?  

De locaties waar ik werk: kundig, ervaren en vertrouwelijk.  

Dilemma: Nooit meer alcohol drinken, kan een 0.0% biertje wel of niet? Wat vind jij?  

Persoonlijk zeg ik van niet, ik zie de meer waarde er niet echt van. Echter ben ik wel van mening dat iedereen hierin een eigen keus kan maken.

Werken als ervaringsdeskundige

Met jouw ervaringen kun je een waardevolle aanvulling zijn op het behandeltraject en cliënten weer hoop en perspectief bieden.  Iets voor jou? Lees dan meer over de passende opleidingen, werken als ervaringsdeskundige bij Brijder en meer ervaringsverhalen. 

Lees meer ervaringsverhalen

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten