15 november 2022

Bezit en verkoop lachgas per 1 januari verboden!

Per 1 januari van het nieuwe jaar is het bezitten en de verkoop van lachgas in heel Nederland verboden. Dat liet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren weten. We zijn blij met deze beslissing en hopen dat hierdoor het aantal mensen dat verslaafd raakt aan lachgas daalt.

De toestroom van het aantal lachgasgebruikers is de afgelopen jaren groot, merken we ook bij Brijder. Bij Brijder Jeugd zijn we daarom in november 2021 gestart met een speciaal lachgasteam, speciaal voor jongeren tot 23 jaar en hun familie en naasten. 

‘Van een paar ballonnetjes al verslaafd’

Afgelopen juni vertelden oud-cliënt Marieke en collega Gwen van Rooij, verpleegkundig specialist bij Brijder Jeugd, al over de gevaren van lachgas in een artikel op de website van Rijnmond. Zo zegt Marieke: ‘Begin er niet aan, het is niet onschuldig. Lachgas is echt heel slecht, mensen weten niet dat je van een paar ballonnetjes verslaafd kan raken.’ 

Vanwege risico’s een verbod

De wet is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. De Raad van State had nog twijfels en adviseerde om het onderscheid tussen recreatief gebruik en medisch gebruik duidelijker af te bakenen. Omdat dit tijd kost en de risico’s van lachgas te groot zijn, kiest het kabinet er nu dus voor om het bezit en de verkoop voor recreatief gebruik per 1 januari 2023 te verbieden.
Het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan. En ook in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in een slagroomspuit, mag lachgas worden gebruikt. 

Meer over lachgas in de media

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten