13 september 2023

1 op de 4 kinderen heeft een ouder met psychische of verslavingsproblemen


Steeds meer kinderen in Nederland groeien op in gezinnen waar een ouder te maken heeft met een psychische aandoening (KOPP) of een verslaving (KOV). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Trimbos-Instituut. 

Uit de cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat het aantal KOPP/KOV kinderen onder de 18 jaar de afgelopen 10 jaar flink is gestegen van 1 op de 6 kinderen (in totaal 577.000) naar 1 op de 4 kinderen (900.000), wat neerkomt op 27,9% van alle thuiswonende kinderen. Deze schatting is gedaan op basis van de NEMESIS-3 cijfers en cijfers vanuit CBS Statline.

Lees meer over het onderzoek.

KOPP/KOV groepen en ouder-kind gesprekken

Bij Brijder bieden we voor verschillende leeftijden en in diverse regio’s KOPP/KOV groepen. In deze groepen kunnen kinderen met elkaar delen wat ze thuis meemaken, leren ze het herkennen van en omgaan met emoties en gevoelens en geven we uitleg over psychische ziekten en verslaving. Alle actuele data en locaties vind je in ons cursusoverzicht

Daarnaast krijg iedereen die in zorg is bij Brijder en kinderen heeft, een ouder-kind gesprek met onze PVO-medewerker. Het doel van dit Programma Verslaving en Ouderschap is om problemen bij kinderen vroegtijdig te signaleren en indien nodig hulp te bieden. Daarnaast ondersteunen we ouders bij opvoedingsvraagstukken. 

Meer informatie over KOPP/KOV en POV.

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten