Het leven als partner van alcoholist

Partner+of+familie+van+verslaafde.jpg

Marleen (36): ‘Stap uit je eigen omgeving'

Mijn vriend heeft een alcoholprobleem en had hulp nodig. Dat vond ik, maar zelf stond hij niet zo open voor de hulpverlening. Hij kon het wel alleen oplossen.

Het is heel gek, want mijn vriend kon een lange tijd zonder alcohol. Hij werkt op zee en is drie weken weg en daarna drie weken thuis. Op zee mag er geen druppel worden gedronken. Dat maakt het zo ingewikkeld. Want is iemand die makkelijk drie weken geen druppel drinkt alcoholverslaafd? Hoewel hij zei het zelf op te lossen, kwam ik op een punt dat ik er met een deskundige over wilde praten. Ik had veel vragen: ‘Hoe zit dat nu precies met alcohol? Gaat het bij mijn vriend nu wel om een alcoholverslaving of toch niet?'

Gesprek
Iemand in mijn omgeving vertelde dat ik eens contact moest opnemen met Brijder. Er bleken speciale partner- en familieavonden te zijn, maar die waren pas drie maanden later ingepland. Daar kon en wilde ik niet op wachten. Het zat me op dat moment te hoog. Bij Brijder hebben ze heel adequaat gehandeld. Er was iemand met wie ik op zeer kortere termijn al een gesprek kon voeren. Toen ben ik bij Marion Kooij van de afdeling Preventie terechtgekomen. 

Juiste vragen
Het was meteen een fijn gesprek. Mijn belangrijkste vragen waren op dat moment: ‘Als ik jou dit nu zo over mijn partner vertel, wat denk jij dan? Heeft hij een probleem en hoe groot is dat probleem dan? In zijn familie wordt wel meer stevig gedronken, is het genetisch?' Het eerste gesprek duurde een uur en Marion voerde het echt vanuit het perspectief ‘de partner van iemand met een alcoholverslaving'. Als partner moet je zelf jouw keuzes maken en je leven leiden. Ik vond het heel prettig dat zij mij de juiste vragen stelde. Hierdoor kon ik zelf het proces versnellen.

Leefstijltraining
Inmiddels is mijn vriend uit zichzelf ook naar Brijder gegaan en volgt hij een leefstijltraining. Eerder kreeg hij weleens het advies om naar zijn dokter te gaan voor medicatie die ervoor zorgt dat je doodziek wordt als je alcohol drinkt. Dat was niet waar hij naar op zoek was. Hij voelde zich niet gehoord. Bij Brijder kreeg mijn vriend een licht behandelaanbod, slechts vier à vijf gesprekken van de leefstijltraining, omdat hij periodes goed zonder drank kan. Hij wilde graag door en heeft zelf een psycholoog in de arm genomen.

Hulp vragen is oké
Ik kan mensen die in een soortgelijke situatie zitten aanraden om uit je eigen omgeving te stappen. Praat er met iemand over die er veel over weet of er ervaring in heeft. Dan komt het in beweging, er gebeurt iets. Wat de uitkomst dan ook is, je blijft er niet alleen mee zitten. Hulp vragen is echt oké."

Marleen is een gefingeerde naam.