Pagina kop - dossiers met online
Tabaksverslaving, verslaafd aan roken
Tabaksverslaving, verslaafd aan roken

In Nederland rookt iets minder dan een kwart van de bevolking van 18 jaar en ouder. Ongeveer driekwart van deze rokers rookt dagelijks. De meeste rokers hebben last van een rookverslaving en zijn bijvoorbeeld verslaafd aan sigaretten. De belangrijkste verslavende stof in tabak is nicotine. Nicotine bereikt de hersenen in enkele seconden, waarna de psychische effecten gedurende 20 minuten kunnen aanhouden. Naast nicotine zitten er ook andere schadelijke stoffen in tabak. Brijder geeft informatie en helpt je om te stoppen met roken.
Rookverslaving: wat is dat?
Veel mensen die roken zijn verslaafd aan roken. In 2021 ging dat om 20,6% van de bevolking, volgens het Trimbos Instituut. Maar wat wordt verstaan onder een tabaksverslaving, ook wel rookverslaving of nicotineverslaving genoemd?
- de gewoonte van roken
- de verslavende stoffen in tabak, zoals nicotine
In tabak zit de stof nicotine, een middel dat zowel lichamelijk als geestelijk zeer verslavend werkt. Omdat je went aan nicotine ga je steeds meer roken om hetzelfde effect te bereiken. Al heel snel ben je verslaafd aan roken en heb je een nicotineverslaving. Als je regelmatig een sigaret opsteekt, ook al is maar één keer in de week, dan wordt het al moeilijk om van sigaretten af te blijven. Jouw lichaam went aan de nicotine en protesteert als je wilt stoppen met roken.
Naast nicotine bevat een sigaret ook teer en koolmonoxide. In teer zitten kankerverwekkende stoffen, waardoor je longkanker kunt krijgen. Door koolmonoxide kunnen de rode bloedcellen minder zuurstof opnemen en door jouw lichaam vervoeren. Het inademen van rook van andere mensen verhoogt ook het risico op longkanker.
Naast het roken van een sigaret, kan roken ook via:
- waterpijp
- e-sigaret
- shisha-pen
Infosheet E-sigaret
Voor meer informatie over de e-sigaret en shisha-pen kun je de infosheet E-sigaretten downloaden.
De infosheet voorziet in alle informatie over elektronische sigaretten en is samengesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Verslaafd aan roken
Er zijn meerdere redenen dat je snel verslaafd bent aan roken,
- tabak werkt snel en kort
- jouw lichaam went meteen aan nicotine
- je krijgt ontwenningsverschijnselen als je niet rookt
- een nicotineverslaving zorgt voor een groot verlangen naar roken
- jouw hersenen koppelen situaties waarin je rookt aan het prettige effect van roken, daardoor krijg je in die situaties automatisch trek
- jouw hersenen veranderen door roken waardoor je er sneller aan toegeeft
Een rookverslaving is voor iedereen anders. Ook het afkicken van een nicotineverslaving is niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen kunnen in één keer stoppen en andere mensen hebben verschillende serieuze pogingen nodig.
Een rookverslaving is voor iedereen anders. Ook het afkicken van een nicotineverslaving is niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen kunnen in één keer stoppen en andere mensen hebben verschillende serieuze pogingen nodig.
Brijder per 1 juli 2019 rookvrij
Vanaf 1 juli 2019 is Brijder verslavingszorg rookvrij voor medewerkers, cliënten en bezoekers. Alle locaties zijn vanaf die datum rookvrij. Dit betekent dat je tijdens een bezoek of verblijf op onze locatie niet rookt in en om het gebouw. We vragen je niet te stoppen met roken, maar vragen je een ̕rookpauze̕ te nemen tijdens je bezoek aan een van onze locaties.
Stoppen met roken blijft een eigen keuze. Indien je bij ons onder behandeling bent en (tijdelijk) wilt stoppen met roken, dan zullen wij je hierin uiteraard ondersteunen. Zie voor meer informatie onze pagina over ons rookbeleid.