Afkicken wiet

Rookverslaving

Rookverslaving

Ongeveer 25 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder rookt en de meeste rokers hebben last van een rookverslaving en zijn bijvoorbeeld verslaafd aan sigaretten. De belangrijkste verslavende stof in tabak is nicotine. Nicotine bereikt de hersenen in enkele seconden, waarna de psychische effecten gedurende 20 minuten kunnen aanhouden. Naast nicotine zitten er ook andere schadelijke stoffen in tabak. Brijder helpt u om te stoppen met roken.

Rookverslaving: wat is dat?

Veel mensen die roken zijn verslaafd aan roken. In 2013 ging dat om een kwart van de bevolking, volgens de infographic Rookgewoonten in Nederland 2013, samengesteld door het Trimbos Instituut. Maar wat wordt verstaan onder een rookverslaving, ook wel nicotineverslaving genoemd?

 • de gewoonte van roken
 • de verslavende stoffen in tabak, zoals nicotine

In tabak zit de stof nicotine, een middel dat zowel lichamelijk als geestelijk zeer verslavend werkt. Omdat u went aan nicotine gaat u steeds meer roken om hetzelfde effect te bereiken. Al heel snel bent u verslaafd aan roken en hebt u een nicotineverslaving. Als u regelmatig een sigaret opsteekt, ook al is maar één keer in de week, dan wordt het al moeilijk om van sigaretten af te blijven. Uw lichaam went aan de nicotine en protesteert als u wilt stoppen met roken.

Naast nicotine bevat een sigaret ook teer en koolmonoxide. In teer zitten kankerverwekkende stoffen, waardoor u longkanker kunt krijgen. Door koolmonoxide kunnen uw rode bloedcellen minder zuurstof opnemen en door uw lichaam vervoeren. Het inademen van rook van andere mensen verhoogt ook het risico op longkanker.

Naast het roken van een sigaret, kan roken ook via:

 • waterpijp
 • e-sigaret
 • shisha-pen

Infosheet E-sigaret

Voor meer informatie over de e-sigaret en shisha-pen kunt u de infosheet E-sigaretten downloaden.

De infosheet voorziet in alle informatie over elektronische sigaretten en is samengesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Verslaafd aan roken

Er zijn meerdere redenen dat u snel bent verslaafd aan roken,

 • tabak werkt snel en kort
 • uw lichaam went meteen aan nicotine
 • u krijgt ontwenningsverschijnselen als u niet rookt
 • een nicotineverslaving zorgt voor een groot verlangen naar roken
 • uw hersenen koppelen situaties waarin u rookt aan het prettige effect van roken, daardoor krijgt u in die situaties automatisch trek
 • uw hersenen veranderen door roken waardoor u er sneller aan toegeeft

  Een rookverslaving is voor iedereen anders. Ook het afkicken van een nicotineverslaving is niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen kunnen in één keer stoppen en andere mensen hebben verschillende serieuze pogingen nodig.