Pagina kop - dossiers met online

Pokerverslaving

Pokerverslaving.jpg

Poker is een populair spel dat bijvoorbeeld thuis, in casino’s of online gespeeld wordt. Poker via internet is populair. In Nederland zijn steeds meer pokerspelers. Hoewel de kans op een pokerverslaving klein is, zien we in de verslavingszorg het aantal mensen dat verslaafd is aan online pokeren toch langzaam toenemen.

Bij een (online) pokerverslaving gaat het pokeren jouw leven beheersen (herken je de symptomen?) en lukt het je niet om te minderen of te stoppen met pokeren. Het pokeren heeft een negatieve invloed op jouw dagelijks leven gekregen.

Pokeren is een kansspel

Pokeraars zien pokeren vaak als een behendigheidsspel, waar strategie en denkwerk bij komt kijken. Toch oordeelt de overheid dat pokeren een kansspel is en daarmee valt onder de Wet op de Kansspelen. Bij een kansspel heb je als speler weinig invloed op hoe het spel verloopt. 

Heb je hulp nodig bij pokerverslaving? Je leest meer informatie over onze behandelingen bij: Behandeling pokerverslaving.

Pokerverslaving jongeren

Veel mensen, met name jongeren, pokeren wel eens online. Slechts een klein deel van hen raakt online pokerverslaafd. Zolang je alleen voor je plezier speelt is pokeren onschuldig. Wanneer je om geld gaat spelen bestaat de kans dat je dat geld verliest. Het risico op een verslaving wordt dan groter: Je wilt het geld dat je bent verloren terugwinnen. Daardoor verlies je misschien nog meer geld… en voor je het weet is het einde zoek en is er sprake van een verslaving.

Met name bij online pokeren zijn jongeren geneigd in korte tijd veel geld te vergokken. Een pokerverslaving bij jongeren komt dan ook meer voor dan bij ouderen. Bij virtueel pokeren is het moeilijker om de waarde van geld in te schatten, omdat je het geld niet daadwerkelijk in je handen hebt. Bovendien bieden veel pokersites een bonus om nieuwe spelers te verleiden mee te doen. Daar komt nog bij dat er op internet veel minder bedenktijd is om de inzet te bepalen dan bij gewoon poker. Door die tijdsdruk verspelen online pokeraars vaak sneller meer geld.   
Herken de symptomen van een pokerverslaving.

Ervaringen: verslaafd aan pokeren

Joep: "Zij vond me verslaafd. Ik zag geen probleem. Ik vond dat mijn partner zeurde. Toen ze bij me wegging, gingen mijn ogen open. Maar toen was het te laat. Ik ben nu door een online behandeling gestopt. Maar mijn relatie is over."

Mickey: "Ik pokerde vaak 's nachts. Het slaaptekort brak me op. Mijn werk ging steeds slechter. Ik wilde stoppen met pokeren. Maar ik kon het niet. Toen zocht ik hulp. Gelukkig heeft dat geholpen."