Roken tijdens zwangerschap
Symptomen medicijnverslaving
Symptomen van een medicijnverslaving

Een medicijnverslaving is vrij onzichtbaar. Zolang een arts het middel blijft voorschrijven, ontstaan er relatief weinig problemen. Zodra een medicijn wordt afgebouwd merk je echter dat je moeilijk kunt stoppen met het betreffende middel. Symptomen van een medicijnverslaving zijn onder meer: sufheid, concentratieproblemen of een leeg en somber gevoel.
Slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers lossen jouw probleem niet op. Omdat er kans op verslaving is, schrijft een dokter het medicijn maar een paar weken voor, met een maximum van twee maanden. Ga je langer door met het gebruik? En pak je de oorzaak van jouw probleem niet aan, dan kan een geestelijke- en of lichamelijke medicijnverslaving ontstaan. Als je lichamelijk verslaafd bent geraakt krijg je ontwenningsverschijnselen als je stopt met het medicijn.
Geestelijke kenmerken medicijnverslaving
Je hebt een onweerstaanbare behoefte aan het middel. Je hebt het gevoel dat je het middel nodig hebt, je verlangt naar het effect en je voelt je eigenlijk niet meer prettig zonder. Dat wijst op het bestaan van geestelijke afhankelijkheid.
Bij langdurig en/of overmatig medicijngebruik kunnen klachten optreden als angst, depressie, slapeloosheid en verwardheid. Daarnaast maakt het gebruik jouw gevoelens veel vlakker. Dit geldt voor nare, maar ook voor prettige gevoelens.
Lichamelijke kenmerken medicijnverslaving
Naarmate je meer medicijnen gebruikt, kun je een tolerantie ontwikkelen ten opzichte van het middel. Dit heeft tot gevolg dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Jouw lichaam kan zelfs zó gewend raken aan het regelmatige medicijngebruik dat het niet meer zonder kan.
Als je geen medicatie neemt, krijg je last van onaangename onthoudings- of ontwenningsverschijnselen. Je krijgt bijvoorbeeld last van:
- trillen
- transpireren
- misselijkheid
- spierpijn
- angst
- prikkelbaarheid
- rusteloosheid.
Deze verschijnselen verdwijnen als je de medicijnen opnieuw gebruikt. Ontwenningsverschijnselen wijzen op het bestaan van een lichamelijke afhankelijkheid. Het willen vermijden van die verschijnselen is vaak de reden om met het gebruik door te gaan.
Symptomen medicijnverslaving
Soms leidt teveel gebruik tot problemen met relaties, werk en financiën. Maar ook psychische of lichamelijke klachten: Denk bijvoorbeeld aan de volgende symptomen:
- sufheid
- onverschilligheid
- moe en futloos
- steeds vaker en eerder nemen
- leeg en somber gevoel
- slaapproblemen
- nervositeit
- concentratieproblemen
- teruglopende prestaties op werk, opleiding of thuis
- angst
- paniek
Het effect van het slikken van medicijnen kan voor ieder mens verschillend zijn en hangt ook af van het middel zelf, de dosis, de werkzame stof, de tijd van inname en hoe lang je het middel gebruik.
Herken je symptomen van medicijnverslaving? Heb je hulp nodig? Lees meer over onze behandeling medicijnverslaving.
Ontwenningsverschijnselen slaapmiddelen
Ontwenningsverschijnselen die je kunt krijgen wanneer je stopt met het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen, zoals oxazepam en lorazepam (benzodiazepinen) zijn:
- angst en onrust
- verwardheid
- slaapproblemen
- misselijkheid
- diarree
- duizeligheid
- hoofdpijn
- benauwdheid / hyperventilatie
- beven en trillen
- hartkloppingen
- zweten
- hallucinaties
Ontwenningsverschijnselen pijnstillers
Ontwenningsverschijnselen die je kunt krijgen wanneer je stopt met het gebruik van pijnstillers, zoals oxycodon en tramadol (opiaten) zijn:
- pijnlijke spieren
- griepachtige verschijnselen
- angst
- sombere stemming
- slaapproblemen
- kippenvel
- braken en diarree
Hulp bij een medicijnverslaving
Heb je hulp nodig? Brijder biedt behandeling bij medicijnverslaving.