Pagina kop - dossiers met online

GHB verslaving

Iemand die GHB verslaafd is gebruikt meerdere malen per dag GHB. Hier zit een aantal uur tussen. Als u GHB verslaafd bent, slaapt u slecht. U wordt 's nachts wakker, omdat uw lichaam een nieuwe dosis GHB nodig heeft.

Effecten van GHB

Het gebruik van GHB kent veel positieve effecten. Zo kunt u zich ontspannen en prettig voelen en in een opgewekte stemming raken. Angsten en remmingen verminderen en u kunt zin in seks krijgen. GHB wordt veelal recreatief thuis en tijdens het uitgaan gebruikt. Het doseren van GHB is ontzettend moeilijk; de hoeveelheid GHB die u nodig hebt voor een prettig effect ligt namelijk dicht bij een overdosering met 'out gaan' tot gevolg.

Wat is GHB?

GHB staat voor Gamma Hydroxyde Boterzuur en is in kleine hoeveelheid in het lichaam van ieder mens aanwezig. Deze stroperige, zoute vloeistof werd vroeger als narcosemiddel gebruikt bij operaties. Vanwege de lastige dosering wordt dit middel niet meer gebruikt. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken en het effect houdt ongeveer drie uur aan.

Is GHB verslavend?

GHB is heel verslavend. De kans op een geestelijke verslaving is groter dan de kans op een lichamelijke afhankelijkheid. Als u GHB verslaafd bent heeft u dagelijks GHB nodig.

Bij dagelijks gebruik van GHB bent u in een paar weken GHB verslaafd. Hulp nodig? Kijk voor meer informatie bij GHB behandelingen.

Ook kunt u terecht bij ons Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs als u klachten heeft na het gebruik van GHB.

Is afkicken van GHB gevaarlijk?

Als u dagelijks GHB gebruikt is ineens stoppen gevaarlijk.

Het afkicken van GHB is niet zonder risico. De ontwenningsverschijnselen kunnen zeer heftig zijn. Wij adviseren u dringend om onder medische begeleiding te stoppen.

Risico's gebruik GHB

Het gebruik van GHB is nooit zonder risico. Gebruik geen GHB als u geen risico wilt lopen. U kunt het risico van gebruik verkleinen door de GHB te laten testen, zeker omdat de sterkte van de drug wisselend is. Test uw GHB bij een van de testservices van Brijder.

Naast dat u zich van GHB duizelig, misselijk, slaperig of verward kan voelen, heeft het innemen van GHB serieuze risico's.

 • Verslaafd aan GHB raken, regelmatig gebruik leidt al snel tot afhankelijkheid
 • Grenzen vervagen waardoor mensen dingen doen die ze eigenlijk niet willen.
 • Minder worden van geheugen en concentratie
 • Blaren in keel en slokdarm door zelfgemaakte GHB
 • Grote kans op terugval

U kunt bijvoorbeeld ook bewusteloos raken ('out gaan'). Dit is zeer ernstig en kan de volgende gevolgen hebben:

 • ernstige ademhalingsstoornissen doordat de ademhaling wordt verdoofd
 • stikken in je eigen braaksel of tong
 • je kunt geen hulp van anderen inroepen als je alleen bent
 • afkoelen of juist oververhit raken
 • mogelijke beschadiging aan de hersenen
 • makkelijk slachtoffer voor (seksueel) misbruik

GHB en risicogroepen

Jongeren, mensen die niet goed in hun vel zitten, mensen met epilepsie en zwangere vrouwen lopen extra risico bij het gebruik van GHB.

GHB gebruiken samen met andere middelen

GHB gebruiken in combinatie met andere middelen vergroot de risico's. Meer informatie over een GHB verslaving, de werking van GHB of GHB gebruiken in combinatie met andere middelen vindt u op drugsinfoteam.nl.