Pagina kop - dossiers met online
GHB verslaving
GHB verslaving

Iemand die GHB verslaafd is gebruikt meerdere malen per dag GHB. Hier zit een aantal uur tussen. Als je aan GHB verslaafd bent, slaap je hoogstwaarschijnlijk slecht. Je wordt 's nachts wakker, omdat je lichaam een nieuwe dosis GHB nodig heeft. De ontwenningsverschijnselen zijn zeer heftig.
Wat doet GHB?
De werking van GHB gaat via overdrachtstoffen. Deze stoffen brengen in de hersenen prikkels over tussen cellen. De positieve effecten van GHB zijn vaak de volgende:
- je voelt je ontspannen en prettig
- je raakt in een opgewekte stemming
- angsten en remmingen verminderen
- je kunt zin in seks krijgen.
De werking van GHB kan ook niet goed uitpakken. Dan kun je te maken krijgen met ongewenste bijwerkingen als duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, je verward of versuft voelen, je slap voelen, omvallen en trillende spieren.
GHB wordt veelal recreatief thuis en tijdens het uitgaan gebruikt. Het doseren van GHB is ontzettend moeilijk; de hoeveelheid GHB die je nodig hebt voor een prettig effect ligt namelijk dicht bij een overdosering met 'out gaan' tot gevolg.
Wat is GHB?
De afkorting GHB staat voor Gamma Hydroxyde Boterzuur en is in kleine hoeveelheid in het lichaam van ieder mens aanwezig. Deze stroperige, zoute vloeistof werd vroeger als narcosemiddel gebruikt bij operaties. Vanwege de lastige dosering wordt dit middel niet meer gebruikt.
GHB effecten
Hoe lang werkt GHB? Het effect van GHB ga je merken na zo'n 5 tot 30 minuten, mits je geen volle maag hebt. De werking van GHB, het effect dus, houdt ongeveer drie uur aan. Wat het effect van GHB is, kan per persoon sterk verschillen en is daarnaast sterk afhankelijk van de dosis.
Doseren van GHB is moeilijk. Daar gaat het ook vaak mis. Een klein beetje teveel kan zorgen voor allerlei ongewenste effecten (kijk hieronder bij Risico's). Wat ook nog meespeelt is dat de een sterker op GHB reageert dan een ander. Wat ook een rol spelt is hoe lang je al GHB gebruikt. Iemand die al vaker GHB gebruikt kan een grotere dosis nemen, dan iemand die het voor het eerst gebruikt. Daar schuilt een ander gevaar. Hoe vaker je GHB gebruikt, des te meer wen je eraan en des te meer heb je nodig om hetzelfde gewenste effect te krijgen.
Is GHB verslavend?
GHB is heel verslavend; gebruikers kunnen in korte tijd verslaafd raken en veel verslaafden hebben zelf lange tijd niet door dat ze verslaafd zijn. De kans op een geestelijke verslaving is groter dan de kans op een lichamelijke afhankelijkheid. Als je GHB verslaafd bent heb je dagelijks GHB nodig. Bij dagelijks gebruik van GHB ben je in een paar weken GHB verslaafd.
Hulp nodig? Kijk voor meer informatie bij GHB behandelingen.
Ook kun je terecht bij ons Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs als je klachten hebt na het gebruik van GHB.
Is afkicken van GHB gevaarlijk?
Als je dagelijks GHB gebruikt is ineens stoppen gevaarlijk en bovendien is afkicken erg moeilijk.
Het afkicken van GHB is niet zonder risico. De ontwenningsverschijnselen kunnen zeer heftig en zelfs levensbedreigend zijn. Ons dringende advies is: stop onder medische begeleiding! Dan is de kans op terugval ook minder groot.
Gevolgen GHB gebruik
Het gebruik van GHB is nooit zonder gevaren. Gebruik geen GHB als je geen risico wilt lopen. Je kunt het risico van gebruik verkleinen door de GHB te laten testen, zeker omdat de sterkte van de drug wisselend is. Test je GHB bij een van de testservices van Brijder. Recente gegevens (uit 2018) van spoedeisende hulp-afdelingen laten zien dat 85 % van de patiënten onder invloed van GHB een matige of ernstige vergiftiging heeft. Dat wil zeggen dat zij niet goed of helemaal niet meer aanspreekbaar zijn. Een deel van hen is in coma.
Behalve dat je van GHB duizelig, misselijk, slaperig of verward kan voelen, heeft het innemen van GHB serieuze risico's.
- Verslaafd raken aan GHB, regelmatig gebruik leidt al snel tot afhankelijkheid
- Grenzen vervagen waardoor mensen dingen doen die ze eigenlijk niet willen
- Minder worden van geheugen en concentratie
- Blaren in keel en slokdarm door zelfgemaakte GHB
- Grote kans op terugval
Je kunt bijvoorbeeld ook bewusteloos raken ('out gaan'). Dit is zeer ernstig en kan de volgende gevolgen hebben:
- ernstige ademhalingsstoornissen doordat de ademhaling wordt verdoofd
- stikken in je eigen braaksel of tong
- je kunt geen hulp van anderen inroepen als je alleen bent
- afkoelen of juist oververhit raken
- mogelijke beschadiging aan de hersenen
- makkelijk slachtoffer voor (seksueel) misbruik
GHB en risicogroepen
Jongeren, mensen die niet goed in hun vel zitten, mensen met epilepsie en zwangere vrouwen lopen extra risico bij het gebruik van GHB.
GHB gebruiken samen met andere middelen
GHB gebruiken in combinatie met andere middelen vergroot de risico's. Meer informatie over een GHB verslaving, de werking van GHB of GHB gebruiken in combinatie met andere middelen vind je op drugsinfoteam.nl.