Roken tijdens zwangerschap
Gameverslaving voorkomen
Gameverslaving voorkomen

Gamen doe je vaker en langer dan je van plan bent. Dit heeft meerdere oorzaken. Goede afspraken maken en je aan deze afspraken houden is een goed begin om een gameverslaving te voorkomen. Ben je echter al verslaafd? Start dan met een behandeling bij Brijder.
Waarom is gamen zo verslavend?
- Sociale druk: sommige games worden live online gespeeld met andere spelers. Dat kan een gamer onder druk zetten omdat je wordt uitgedaagd of omdat een groep spelers een gamer nodig heeft om een level te halen.
- Tijdsdruk: soms zit er in het spel ook tijdsdruk. Bij bijvoorbeeld het spel Farmville moeten spelers gezaaide groenten na een bepaalde tijd oogsten, real time. Ook lastig: online spelen met mensen uit een andere tijdzone. Dat kan ervoor zorgen dat je op tijden speelt waarop je normaal in bed ligt.
Hoe voorkom je dat je gameverslaafd raakt?
- Bedenk hoeveel uur je van jezelf mag gamen en wanneer
- Zorg voor genoeg afleiding en verzin andere leuke dingen om te doen
- Bedenk van te voren wat je gaat zeggen als je gevraagd wordt langer door te spelen
- Doorbreek het patroon en speel een paar dagen in de week niet
- Houd in de gaten hoelang je elke dag gamet. Steeds iets langer gamen kan erin sluipen.
Als je meer advies wilt, kun je gratis contact opnemen met een ervaringsdeskundige via ons e-consult.
Tips om gameverslaving te voorkomen
Als ouder/verzorger speel je een belangrijke rol bij het gamegedrag van jouw kind. Volg de onderstaande tips op om ervoor te zorgen dat gamen leuk blijft:
- Maak samen afspraken. De inbreng van de jongere zelf is belangrijk daarin.
- Als hij of zij het idee heeft invloed te hebben op de gemaakte afspraak, dan houdt hij of zij zich makkelijker aan de regels.
- Toon interesse. Kijk en speel eens mee. Laat het niet iets worden dat ver van je af staat en waar je een hekel aan hebt.
- Zorg voor alternatieve activiteiten als er niet gespeeld mag worden. Soms moeten kinderen even 'op weg' geholpen worden.
- Zorg voor voldoende afstand tot het scherm, een goede zithouding, voldoende licht en goede ventilatie op de kamer waarin jouw kind speelt.
- Bij klachten als hoofdpijn of rugpijn: stop direct met gamen en ga bewegen!
- Leer je kinderen wat de risico's van kunnen zijn.
Spreek af dat ze nooit een telefoonnummer geven. Kijk uit voor games die op slinkse wijze om extra geld vragen. Volg altijd de leeftijdsadviezen op die op bijna iedere game vermeld staan.
Maak je je zorgen over de mogelijke gameverslaving van jouw kind dan kun je gratis en vrijblijvend contact opnemen met Brijder Jeugd voor een persoonlijk gesprek.