Gameverslaving

Gamen is leuk, gezellig en leerzaam. Toch? In veel gevallen klopt dat, maar als u het gamen niet meer onder controle hebt en langer doorgaat dan u van plan was, kunt u gameverslaafd raken.

 

 

Wat is gameverslaving?

Een gameverslaving vertoont grote gelijkenissen met andere verslavingen. Er is nog geen officiële diagnose voor een gameverslaving, maar er zijn een aantal signalen [link naar symptomen] om in de gaten te houden.
Iemand met een gameverslaving heeft weinig of zelfs géén controle meer over zijn speelgedrag. Het gamen gaat ten koste van het normale leven thuis, op school, op het werk of van sociale contacten. Om deze problemen te ontvluchten is de verleiding erg groot om nog meer te gaan gamen. Stoppen met gamen wordt dan nog moeilijker.

Verslaafd zijn aan gamen is een tamelijk nieuw probleem dat steeds groter wordt. Sinds 2010 krijgt Brijder steeds vaker te maken met een hulpvraag bij gameverslaving. De gemiddelde leeftijd van onze cliënten die gameverslaafd zijn is 20 jaar. Daarbij zien we dat veel meer mannen dan vrouwen een gameverslaving hebben: 96 procent tegenover 4 procent.

Weten of u gameverslaafd bent? Doe de test.

Wat maakt gamen zo aantrekkelijk?

Games zijn niet zomaar populair. Ze ontspannen, dagen iemand uit, leiden even af van de dagelijkse realiteit en leveren ook daadwerkelijk iets op. Gamen stimuleert het brein, is goed voor de oog-handcoördinatie en fijne motoriek, kan de creativiteit stimuleren en het ruimtelijk inzicht vergroten. Ook kunnen er waardevolle vriendschappen via games ontstaan. Maar gamen doe je vooral omdat het leuk is. Teveel gamen kan tot problemen leiden.