Gameverslaving

Gameverslaving

Gameverslaving.jpg

Gamen is leuk, gezellig en leerzaam. Toch? In veel gevallen klopt dat, maar als jouw kind het gamen niet meer onder controle heeft, school of studie verwaarloost en langer doorgaat met gamen dan hij of zij van plan was, kan jouw kind last krijgen van een gameverslaving.

Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving vertoont grote gelijkenissen met andere verslavingen. Er is nog geen officiële diagnose voor iemand die gameverslaafd is, maar er zijn een aantal symptomen en signalen om in de gaten te houden. Iemand met een gameverslaving heeft weinig of zelfs géén controle meer over zijn speelgedrag. Het gamen gaat ten koste van het normale leven thuis, op school, op het werk of van sociale contacten. Om deze problemen te ontvluchten is de verleiding erg groot om nog meer te gaan gamen. Er wordt weleens gevraagd: 'Is het spelen van een game verslavend?' Het antwoord daarop is dus 'ja, soms is iemand gameverslaafd'.

Verslaafd aan gamen is een probleem dat steeds groter wordt. Brijder krijgt steeds vaker te maken met een hulpvraag bij gameverslaving. De gemiddelde leeftijd van onze cliënten die game verslaafd zijn is 20 jaar. Daarbij zien we dat veel meer mannen dan vrouwen een gameverslaving hebben: 96 procent tegenover 4 procent.

Weten of je gameverslaafd bent? Doe de test. 

Oorzaken gameverslaving

Waarom kan de een gezellig een spel spelen en de ander de controller niet kunnen wegleggen? Wat we vaak zien is dat een gebeurtenis, soms uit het verleden of soms recent, de aanleiding is voor overmatig gamen. Soms is het ook een opeenstapeling van redenen. 

  • ingrijpende gebeurtenis. Een echtscheiding of een overlijden van iemand met wie het kind een goede band had.
  • trauma. Een voorbeeld daarvan is gepest worden. Kind voelt zich veilig thuis achter de spelcomputer. Daar speelt hij of zij met anderen, zonder bang te hoeven zijn wat anderen doen of zeggen.
  • ziekte. Door ziekte van een gezinslid gaat er veel aandacht uit naar die persoon. Het kind trekt zich terug.
  • Liever online.  Het kan ook zijn dat een kind liever in een online, fantasiewereld is dan in de echte wereld.  Angst daarvoor kan daarbij een rol spelen 
  • autistische stoornis. Een gameomgeving geeft jongeren met deze stoornis een gevoel van overzicht en veiligheid. Voor hen ontbreekt dat in de hedendaagse samenleving. Contacten leggen en virtuele vriendschappen opbouwen is voor hen minder ingewikkeld en beangstigend vanuit een spel-/gameomgeving, dan in de echte wereld.
  • Grenzen stellen. Ouders moeten met hun kind bespreken hoe lang het mag gamen. Duidelijke spelregels binnen het gezin hierover voorkomt dat er eindeloos gespeeld wordt. 

Waarom is gamen verslavend?

Games zijn niet zomaar populair. Ze ontspannen, dagen iemand uit, leiden even af van de dagelijkse realiteit en leveren ook daadwerkelijk iets op. Gamen stimuleert het brein, is goed voor de oog-handcoördinatie en fijne motoriek, kan de creativiteit stimuleren en het ruimtelijk inzicht vergroten. Ook kunnen er waardevolle vriendschappen via games ontstaan. Maar gamen doe je vooral omdat het leuk is. Teveel gamen kan tot problemen, zoals verslaving aan gamen leiden.

Wil je stoppen met gamen? Wij kunnen je helpen.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.