Gameverslaving

Gameverslaving

Gameverslaving.jpg

Gamen is leuk, gezellig en leerzaam. Toch? In veel gevallen klopt dat, maar als jouw kind het gamen niet meer onder controle heeft, school of studie verwaarloost en langer doorgaat met gamen dan hij of zij van plan was, kan jouw kind last krijgen van een gameverslaving.

Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving vertoont grote gelijkenissen met andere verslavingen. Er is nog geen officiële diagnose voor iemand die gameverslaafd is, maar er zijn een aantal symptomen en  signalen om in de gaten te houden. Iemand met een gameverslaving heeft weinig of zelfs géén controle meer over zijn speelgedrag. Het gamen gaat ten koste van het normale leven thuis, op school, op het werk of van sociale contacten. Om deze problemen te ontvluchten is de verleiding erg groot om nog meer te gaan gamen. Er wordt weleens gevraagd: 'Is het spelen van een game verslavend?' Het antwoord daarop is dus 'ja, soms is iemand gameverslaafd'.

Verslaafd aan gamen zijn is een tamelijk nieuw probleem dat steeds groter wordt. Sinds 2010 krijgt Brijder steeds vaker te maken met een hulpvraag bij gameverslaving. De gemiddelde leeftijd van onze cliënten die game verslaafd zijn is 20 jaar. Daarbij zien we dat veel meer mannen dan vrouwen een gameverslaving hebben: 96 procent tegenover 4 procent.

Weten of je gameverslaafd bent? Doe de test.

Waarom is gamen verslavend?

Games zijn niet zomaar populair. Ze ontspannen, dagen iemand uit, leiden even af van de dagelijkse realiteit en leveren ook daadwerkelijk iets op. Gamen stimuleert het brein, is goed voor de oog-handcoördinatie en fijne motoriek, kan de creativiteit stimuleren en het ruimtelijk inzicht vergroten. Ook kunnen er waardevolle vriendschappen via games ontstaan. Maar gamen doe je vooral omdat het leuk is. Teveel gamen kan tot problemen, zoals verslaving aan gamen leiden.

Wil je stoppen of minderen met gamen? Wij kunnen je helpen.