Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

Cannabisverslaving: wat kan je zelf doen?

Cannabisverslaving: wat kan je zelf doen?

Stoppen met blowen is vooral in het begin lastig, omdat je te maken kan krijgen met ontwenningsverschijnselen. Met een goede voorbereiding is de kans groter dat het je lukt. Deze 5 stappen zijn een krachtige start bij het stoppen met blowen. 

Stap 1: bereid je voor op het stoppen met wiet of hasj

Vertel je omgeving dat je een probleem hebt met blowen en daarmee wilt stoppen en vraag om hun steun. Maak voor jezelf een lijstje met nadelen van het blowen. Opschrijven waarom je wilt stoppen sterkt je motivatie. Noteer op welke momenten je blowt en waarom. Dit geeft je inzicht in je gedrag en dat maakt de kans op succesvol stoppen groter. Kies een startdatum. 

Stap 2: bereid je voor op ontwenningsverschijnselen 

Als je gestopt bent met blowen, dan kun je last krijgen van afkickverschijnselen. Je lichaam geeft aan dat het behoefte heeft aan THC. Zeker in het begin is het lastig om daar niet aan toe te geven. Bereid je hierop voor en bedenk wat je gaat doen op die momenten. 

Vermijden 

Probeer, vooral in het begin, moeilijke situaties te vermijden. Neem een andere route die niet langs de coffeeshop gaat. Spreek tijdelijk niet af met mensen die veel blowen. 

Afleiding 

Een paar minuten met iets bezig zijn kan je door het ergste moment heen helpen. Denk aan: een klusje doen, wandelen, fietsen, stuur een dierbare een berichtje of speel een spelletje op je telefoon. Maak een lijstje van afleidingen die jou kunnen helpen. 

Alternatieven 

Vaak hebben mensen de neiging te snoepen als ze stoppen met blowen. Bedenk gezondere alternatieven, zoals kauwgom, pepermunt, fruit of een glas water.  

Erover praten 

Het helpt om te zeggen dat je trek hebt in blowen. Het lucht op om dat eruit te gooien. Bedenk vooraf met wie kun je praten en vertel hen vooraf dat ze jouw ‘hulplijntje’ zijn. Vind je het lastig om er met bekenden over te praten, of komen jullie er samen niet uit? Neem dan contact op met jouw huisarts of met een ervaringsdeskundige van Brijder

Uitzitten 

Je kunt je tegen de ‘trek’ verzetten, maar dat geeft spanning. Je kunt het ook uitzitten. Trek komt in een golfbeweging: het komt en verdwijnt weer. Ga op een rustige plek zitten en laat het gevoel letterlijk over je heen komen. Je ervaart dat de trek opkomt en ook weer verdwijnt. 

Stap 3: maak een afspraak met je huisarts 

Heb je hulp nodig? Begin dan met een bezoek aan je huisarts, want die kan je doorverwijzen naar Brijder. Zonder verwijsbrief kunnen wij je helaas niet helpen. 

Stap 4: behandeling cannabisverslaving 

Bij Brijder verloopt een behandeling cannabisverslaving op een manier die bij jou past. Er zijn verschillende vormen voor een behandeling cannabisverslaving. Jouw behandelaar maakt samen met jou een plan op maat waar jij je prettig bij voelt.

Heb je een licht verstandelijke beperking (LVB) en ben je verslaafd aan cannabis? Brijder kan je op een laagdrempelige manier helpen om van jouw verslaving af te komen.
 

Lees meer over de behandeling bij Brijder

Online hulp

Online hulp

Tijdens veel van onze behandelingen kan je in aanvulling op gesprekken met jouw behandelaar ook online opdrachten maken of zelfhulpmodules volgen. Daarnaast bieden we ook anonieme online hulp aan voor problemen met alcohol, cannabis, drugs en gokken. Deze behandeling kan je ook volgen als je niet bij Brijder in behandeling bent.